Парламентарната група на “Възраждане иска съвместно изслушване на двамата ресорни

...
Парламентарната група на “Възраждане иска съвместно изслушване на двамата ресорни
Коментари Харесай

„Възраждане“ пита за преговорите с ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост

Парламентарната група на “Възраждане ” желае взаимно чуване на двамата отраслови министри, виновни за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в петък. Причината е неналичието на обществена информация във връзка с това по какъв начин се движат договарянията с Европейската комисия (ЕК), оповестяват от партията.

Ресорните министри трябваше до 31 март 2023 година да създадат предложение за изменение на ПВУ и да реализират единодушие и предварителна позитивна оценка от Европейска комисия по повод отпадане на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40 % до края на 2025 година, вземайки изходните равнища от 2019 година, като се обезпечи работата на централите на въглища до 2038 година

Основният въпрос е дали служебният министър Росен Христов е защитил българския народен интерес и по-конкретно взетото с цялостно болшинство решение на Народното събрание за опазване на въглищните мощности в Маришкия басейн, посредством предоговаряне на ПВУ.

През последните месеци министър Христов е инициирал редица мероприятия, на които намерено слага тематиката за създаване на най-малко 4 гигавата фотоволтаични мощности на терени на Мини Марица-изток. Според специалисти сходно начинание крие големи опасности за околната среда и е извънредно подозрително по какъв начин частни вложители могат да извършат безвредно комплицирания развой по рекултивация на земите.

От „ Възраждане “ питат дали дейностите на служебния кабинет слагат на карта освен десетки хиляди работни места в Старозагорски район, само че и енергийната самостоятелност на България като цяло.

Искането за чуване е направено от Искра Михайлова и Даниел Проданов - народни представители от Старозагорски район и импортирано от цялата парламентарна група на " Възраждане ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР