Парламентарната група на (ПП) внесе предложение за създаване на

...
Парламентарната група на  (ПП) внесе предложение за създаване на
Коментари Харесай

ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

Парламентарната група на " " (ПП) внесе предложение за основаване на краткотрайна комисия в Народното събрание, която да разиска ограничения и да показа решения  на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските семейства срещат съществени усложнения да се снабдят с дърва, за настоящия отоплителен сезон в някои региони на страната към момента има риск мнозина да останат без отопление.

Целта на Политическа партия е в границите на 10 дни краткотрайната комисия да изготви и предложи съответни стъпки за превъзмогване на проблемите, които не престават макар напъните на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът визира 1,5 млн. семейства в дребните обитаеми места, които са най-уязвимата част от популацията. Месечна енергийна помощ от към 600 лева за сезона получават едвам 310 000 семейства (т.е. 20% от всички семейства, които се отопляват с дърва).

Само за една година цените на дървата за огрев са нарастнали съвсем двойно, а поръчките са се нараснали до 2-3 пъти по отношение на миналогодишните равнища. Предварителен разбор на ПГ на “Продължаваме смяната ” демонстрира, че главната причина за дефицита и растящите цени  е неналичието на механизъм за транспарантно обмисляне и осъществяване на поръчките. Установено е презапасяване поради: нарастване на интернационалните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и даже за произвеждане на ток; естествените предели на допустимата сеч в горите и други.

На локално равнище най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, вследствие на които едни семейства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на противозаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на размерите на дървата по отношение на количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава казусът със сппекулативните цени, което значително се дължи на липса на бистрота на активността на избрани търговци.

" " предлага краткотрайната комисия да обследва и за какво потърпевшите от наводненията поданици на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат гратис дърва за огрев за идната зима.

В рамките на работата на краткотрайната комисия ПГ на “Продължаваме смяната ” ще показа и законопроект за справяне със систематичните проблеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР