Парламентарната група на „БСП за Българияняма да подкрепи Бюджет на

...
Парламентарната група на „БСП за Българияняма да подкрепи Бюджет на
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Бюджетът на ДОО не променя несправедливостта за българите

" Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България " няма да поддържа Бюджет на ДОО за 2018 година, тъй като тай не трансформира несправедливостта в света на българина ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков по време на дебата в пленарна зала. По думите му левицата няма да поддържа бюджета на ДОО за 2018г. и тъй като: не се разграничава с нищо от предходните седем, на същите автори; ГЕРБ абсолютизират стабилността на финансовите системите за сметка на хората, които са най-ценният стратегически запас на държавата; липсва визия и воля за решение на съществени проблеми на обществото ни; прави се опит да се имитира обществена ангажираност.

Гьоков акцентира: бюджетът на ГЕРБ за 8-ма година води до застой и до административно харчене на милиони. „ Политиката по приходите на ДОО в плана на бюджет за 2018 година няма сериозна стъпки в посока увеличението им ", съобщи той. По думите му всяка година има съществено преизпълнение от 5-6%. „ Има две благоприятни условия - или съзнателно подценявате приходната част, или неспособно планирате ", обърна се той към ръководещите.

Гьоков изясни, че като се замразява оптималният застрахователен приход на равнището от 2015 година - 2600 лева, като се изключи че се понижава съотношението сред оптималния и минималния застрахователен приход, остава и правилото на ръководещите от ГЕРБ, без значение с кой са в коалиция, да облагодетелстват високо доходните българи.
Гьоков разясни, че разходната част на Бюджета на ДОО не предлага нищо ново като политики и не способства по никой метод за решение на проблемите в региона на виталното ниво и приходите, за понижаване на бедността и задълбочаващите се неравенства. „ Отново, за поредна година, се замразява размерът на по- огромната част обществени заплащания ", съобщи той. Социалистът съобщи, че през 2018 година, а и за идващите, няма да има нарастване на заварените пенсии, друго от досегашното осъвременяване. „ От левицата продължаваме да твърдим, че тези алегорични 3,8% не вземат решение казуса с възходящите разлики сред остарели и нови пенсии, а това основава неправда и спор сред поколенията. Ние предлагаме преизчисляване на всички пенсии, само че защото не срещаме схващане, дано най-малко да се приложи коефициент 1,2 на 100 за всяка година застрахователен стаж ", сподели още той.

Георги Гьоков съобщи, че се усилва минималният дневен размер на компенсацията за безработица от 7,20 лева на 9 лева и с това то ще стане месечно към 190 лева „ Това е „ цели ", 37,3 % от бъдещата минимална заплата и надалеч под равнището на линия на беднотия. Ние предлагаме това обезщетение да е с едно по-значително нарастване - 14,60 лева на ден ", изясни Гьоков.

Гьоков акцентира, че с този бюджет се лишават права - смяна в условията за достъпа до компенсации за безработица, интервала на приемане, лишаване на правото на прилагане на парично обезщетени при краткотрайна нетрудоспособност, когато е настъпила в интервал от 30 дни след преустановяване на осигуряването- са в концепциите „ за понижаване на разноските ", сподели още той. Социалистът акцентира, че даже компенсацията за развъждане на малко дете от 1 до 2 -годишна се усилва единствено с 40 лева
„ На нас, като съпротива, работата ни е да представим нашата опция. Работа на болшинството е дали ще се съобрази с тази опция или за следващ път ще я отмине пренебрежително и безпардонно ", заключи Георги Гьоков.

Надя Клисурска към ГЕРБ: Подхвърляте трохички, а отнемате права

„ Правите минимални отстъпки за сметка на други ". Заяви депутатът от ПГ на левицата Надя Клисурска. Тя уточни като „ трохички ", подхвърлени от ръководещите: увеличението на минималния размер на компенсацията за безработица с 1,80 лева.; нарастване с 1,33 лева дневно на компенсацията за развъждането на дете от 1-2 години, което е извънредно време да бъде обвързано с минималната работна заплата; и със 7-12 лева на пенсиите на месец, едвам от месец юли, без да има обезщетения за тези, които през тази година не са получили нищо, да не приказваме за преизчисления.

Надя Клисурска акцентира, че всичко това е за сметка на съществено оттегляне от общите права за безработица. Като такова тя дефинира отменяната на опцията за приемане на болнични след преустановяване на трудово заплащане в рамките до 30 дни след него. „ Увеличава се условието за съществуване на минимум 12 месеца застрахователен стаж през последните 18 месеца при настоящи 9 към 15 ", разясни тя. По думите й на хората, освободени от работодателя против обезщетение се лишават правата да употребяват обезщетение за безработица в цялостния му размер.

Проф. Светла Бъчварова: Непоносимата тежест, която ръководещите постановат на земеделските производители, ще ги тласне към сивия бранш

„ Предлага се нарастване с 60% на минималния застрахователен приход на дребните аграрни стопанства. Тази смяна ще визира 112 000 фамилни ферми ". Заяви националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " проф. Светла Бъчварова. Тя изясни, че по линия на общата селскостопанска политика подпомагането не надвишава 1000 лева годишно, а в това време следва да се заплащат осигуровки в размер на 1800 лева годишно. „ Значителна част от тези стопанства ще преминат в сивия бранш заради неспособност да се обезпечават на подобен размер. Ние ще предложим сред 1 и 2 четене различен по-нисък най-малък застрахователен предел за земеделските стопани, съгласуван с действителното им икономическо положение ", заключи проф. Светла Бъчварова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР