Парламентарната група на БСП внася в деловодството на Народното събрание

...
Парламентарната група на БСП внася в деловодството на Народното събрание
Коментари Харесай

БСП иска изслушване и оставка на главния прокурор

Парламентарната група на Българска социалистическа партия внася в деловодството на Народното събрание искане за чуване на основния прокурор Иван Гешев. Депутатите ще изискат от обвинител №1и отчет за дейностите му от началото на мандата до момента.

Българска социалистическа партия питат целесъобразно ли е обявяване на персонални чатове по настоящи следствия. Депутатът Антон Кутев прикани за оставката на Гешев. Над 70 леви депутати са подписали настояването, сподели Антон Кутев.

Главният прокурор би трябвало да изготви отчет за това по какъв начин се извършват законите на страната през този интервал – от януари до юли, в това число. Този отчет би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание, като категорично наблягам, че предлагането включва отчетът да бъде прегледан в зала “, изясни пред публицисти в Народното събрание депутатът Антон Кутев. Според него задачата на тази процедура е да се обясни какви тъкмо са пълномощията на ръководителя на държавното обвиняване, както и да започва публичен спор за това какви в действителност би трябвало да бъдат.

„ Конкретно приказваме за това по какъв начин се свързва активността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за непорочност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, по кое време и по какъв начин? Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и по какъв начин да се изнася преписка и какво оправдава персоналните чатове, изнесени в общественото пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат управляващите? “, попита Кутев, който настоя на всички тези въпроси отговор на даде основният прокурор Иван Гешев.

„ Ние поредно сме „ за “ оставката на Иван Гешев и продължаваме да настояваме за нея “, съобщи още депутатът от левицата. От партията се надяват отчетът да сложи началото на поредност от дейности, които да слагат на политическо и обществено разискване пълномощията на прокуратурата и взаимоотношенията и с настоящото законодателство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР