Парламентарна група на ГЕРБ внася предложение в Народното събрание за

...
Парламентарна група на ГЕРБ внася предложение в Народното събрание за
Коментари Харесай

Ще спре ли работа бургаският Лукойл

Парламентарна група на ГЕРБ внася предложение в Народното събрание за лишаване на дерогацията за преправка на съветски нефт на " Лукойл Нефтохим Бургас. Това разгласи на брифинг в партийната централа депутатът Делян Добрев. По думите му от тази дерогация печели само „ Лукойл ” и то милиарди долари на година, а изгода за българския консуматор няма. От Движение за права и свободи обявиха, че ще подкрепат ГЕРБ, а Демократична България ще вземат решение, откакто се срещнат с детайлите.

Заявка, че ГЕРБ възнамеряват понеделник да внесат проекторешение за лишаване на дерогацията на " Лукойл " направи още през вчерашния ден в Русе ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Днес то беше декларирано и от Делян Добрев.

" За трети следващ път ще внесем предложение за лишаване на дерогацията на „ Лукойл ”. Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. Фактите с красноречиви - от тази дерогация печели само " Лукойл " и то милиарди долари на година, а изгодите за бългл консуматор е никаква ", съобщи Добрев.

Подкрепа ГЕРБ ще търси от " Демократична България ". Вече има гласувано решение на Народното събрание дерогацията да продължи до октомври 2024 г.и то беше подкрепено от ГЕРБ. Това Добрев разяснява по този начин:

" Това решение беше взето под напън на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме един път 7-дневен период и един път 30-дневен, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с тези закани и гласувахме въпросния период до октомври 2024 година Сега не виждаме причина тази дерогация да остане и даже и да се повтори обстановката със закани за рухване на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме " за ".

Все отново съгласно Делян Добрев няма да се стигне до подаване на оставка на кабинета. Той разгласи, че имат информация, че дерогацията се нарушава. Т.е. изнасят се горива и за Евросъюза, с което дейно се заобикалят глобите.

По думите му при рухване на дерогацията няма риск от фрапантно повишение на цените на горивата, защото това, че „ Лукойл ” купува на ниска цена съветски нефт, не се отразява по никакъв метод в крайната им цена и ние плащаме толкоз, колкото в останалите европейски страни.

Заместник-председателят на енергийната комисия и народен представител от ПП-ДБ Радослав Рибарски разяснява в ефира на Българска национална телевизия, че първо ще се срещнат с претекстовете на предлагането.

" Само преди броени дни мина решението, което допуска гладко прекосяване. И цялата концепция на дерогацията е точно за едно гладко прекосяване, което да не докара до недостиг на горива на българския пазар. Ролята на рафинерията е като снабдител с изключение на за България на горива, а и за района ", уточни Рибарски.

От Демократична България обявиха че постоянно са били за това да не се облагодетелства Лукойл само че мненията оставят за по-късно.

" Първо ще се срещнем с детайлите. През лятото имаше няколко консултативни съвета при премиера със служби и отрасловите министерства. Те тогава изготвиха проект, да забележим до каква степен са, до забележим вероятен ли е срокът, който те оферират. Както сподели господин Добрев, ние от " Демократична България " постоянно сме били за това да не се облагодетелства " Лукойл ", разяснява Божидар Божанов.

По-рано през днешния ден от Движение за права и свободи разпространиха позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски, че партията поддържа прекъсването на дерогацията с претекстовете, че това е от стратегическо значение за България.

" ПГ на Движение за права и свободи ще поддържа предлагането на ГЕРБ за преустановяване на дерогацията за преправка на съветски нефт на “Лукойл Нефтохим Бургас ”, тъй като това е въпрос от стратегическо значение за България и българските жители ", се споделя в позицията на Делян Пеевски.

От Движение за права и свободи още в понеделник ще изискат отчети от шефовете на митниците и Национална агенция за приходите, с които да осведомят Парламента какво се случва в “Лукойл ”.

" Още в понеделник ще пожелаеме отчети от шефовете на митниците и Национална агенция за приходите, с които да осведомяваме Парламента какво се случва в “Лукойл ” - заобикалят ли се глобите, заплащат ли си налозите ", написа още в позицията.

Темата разясниха и от Българска социалистическа партия.

" Асен Василев, Кирил Петков, Денков от заран до вечер в главата им е Русия. Нито Асен Василев ще реши дали се продава " Лукойл ", ще решат притежателите. Българските жители заплащат левчето ", разяснява Георги Свиленски - зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия за България.

Финансовият министър Асен Василев през днешния ден посочи, че в случай че се предлага нещо ново във връзка с Лукойл, то ще бъде разисквано от цялото държавно управление. И добави, че възможната продажба на " Лукойл " зависи само от притежателя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР