Парк Отдих и култура в Пловдив е застрашен. Големият парцел

...
Парк Отдих и култура в Пловдив е застрашен. Големият парцел
Коментари Харесай

Нов квартал се готви в Пловдив: общината ще позволи строителство в парка до Гребната база

Парк " Отдих и просвета " в Пловдив е заплашен. Големият имот зелена повърхност до Гребната база, който е парк от 60-те години насам, скоро може да се трансформира в място за градежи. Над 131 дка от него са в частни ръце още от 2013 година, откакто следващото публично-частно партньорство от времето на кмета доктор Иван Чомаков бива разтрогнато публично, а апортираните в миналото общински парцели в него - продадени.

Сега към 81 декара от тези 131 ще сменят предназначението си, в случай че на съвещанието на общински съвет Пловдив в четвъртък, 24 ноември, съветниците потвърдят приемането на новия Общ организационен проект (ОУП) на града в този му тип. В него общината предлага парцелът, който все още е очакван като зона за озеленяване с позволено минимално строителство до 1%, да се трансформира в зона за " рекреация " с разрешени 30% застрояване.

Смяната на предназначението на терена се случва единствено няколко месеца откакто през май т.г. общината се опита да откупи другите 50 дка (виж карето) под предлог, че желае да ги резервира като парк. Притежател и на двата терена е компанията " Тея инвест ", а нейният притежател Тодор Чанков разяснява пред " Капитал ", че процедурата по отчуждаване на по-малкия терен на този стадий не е завършила. Обясни още, че не е бил осведомен с плануваната смяна на предназначението на по-големия терен - нещо, което звучи много необикновено поради вдигнатия публичен звук и обстоятелството, че тази смяна ще значи милиони левове облага за сдружението. Сагата с новия Общ устройствен план на Пловдив Новият Общ организационен проект, който следва да бъде гласуван на сесията на общинския съвет на 24 ноември, в реалност не е нов. Процедура по правенето и приемането му тече близо 4 години - от 2018 година През октомври 2021 година е признат следващият му вид от Експертния съвет за устройство на територията към община Пловдив, само че единствено няколко месеца по късно - през март тази година, Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив, върна екологичната оценка. Причините, които те показаха тогава, бяха, че направеният отчет за екологична оценка от общината не подхожда на параметрите на проекта, които са изменени след публичните разисквания и са утвърдени от общината.

Така общината се зае отначало да преработва Общия организационен проект, като. Общинските съветници на Демократична България стачкуваха, че не би следвало да се одобряват подробни устройствени проекти (ПУП), които са съобразени с още неприетия проект и биха могли да се окажат противозаконни. Това докара до митинги и напън от страна на строителите в града (начело с ПИМК) и ПУП-овете продължиха да се гласоподават на всяка сесия на общинския съвет.
Реклама
Въпреки обещанията на общината, че ще одобри проекта в по-кратък от планувания шестмесечен период, това не се случи. Така на 31 август т.г., откакто от администрацията и от проектантската компания нанесоха своите корекции, проектът беше още веднъж прегледан от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) и на 17 ноември беше признат окончателният му вид. Последната дума е на общинските съветници, които би трябвало да го одобряват, с цел да влезе той в действие.

Съветниците от групата на " Демократична България " обаче изрично се оповестиха срещу проекта в този му тип, а Добромира Костова разяснява, че " новият Общ устройствен план отваря вратата на застрояване на последните останали свободни територии, което ще сътвори голям проблем с местата в градини и учебни заведения и с градския превоз ". Нов проект, остарели хрумвания Именно във финалния вид на Общ устройствен план излиза наяве, че теренът от 81 дка в парк " Отдих и просвета ", който се намира на метри от гребния канал, е очакван да бъде със статут за " рекреационни действия ". Това разрешава 30% от него да бъдат застроени, или към 24 дка. Апетитът към този терен е явно огромен, защото това е в действителност и една от поправките по отношение на предходния вид на проекта, който Регионална инспекция за опазване на околната среда не одобри. Тогава теренът беше очакван като " Зона за спорт и атракции ", където позволеното строителство е даже по-голямо от в този момент - до 80%. За да се задоволят условията, застрояването е понижено, само че е оставено.

Според Добромира Костова, общински консултант от Демократична България, в парка не трябва да се строи изобщо. " Смяната на предназначението на тъкмо този терен опонира на член 62а от Закон за устройство на територията ", споделя общинската съветничка. Членът споделя, че " не може да се трансформира предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, осъществени според предвижданията на устройствените проекти ".

" Капитал " потърси за коментар основния проектант на община Пловдив, Димитър Ахрянов, само че той отхвърли подобен до приключването на сесията на общински съвет, планувана на 24 ноември. Собственикът на имота Коментар за момента отхвърли и шефът на сдружението притежател " Тея Инвест " Тодор Чанков. Чанков твърди, че е схванал от " Капитал ", че се възнамерява изменение на Общ устройствен план тъкмо за неговия терен в " Отдих и просвета ", което едва ли е допустимо поради публичния звук, който се подвигна към проблема. Дори има плануван митинг против измененията преди съвещанието на общинския съвет.
Реклама
Справка в Имотния указател (ИР) демонстрира, че целият парцел от 81 дка, както и прилежащият от 50, е благосъстоятелност на записаното в края на октомври 2013 година " Тея инвест ". Това са най-атрактивните активи в имуществото на сдружението, което без съвсем никакви облаги и без заети в него лица се снабдява с терените против 5.7 млн. Дружеството придобива двата имота от общо 130 дка в парк " Отдих и просвета " единствено месец след основаването му, а продавач по договорката е " Увеселителен парк ".

Дружеството продавач е учредено като публично-частна самодейност още през 2002 година, по времето на кмета Иван Чомаков, когато в него от страна на общината са апортирани терените в " Отдих и просвета ". Целта му е върху тях да бъде построен увеселителен парк, така наречен " Пловдивски Дисниленд ". Въпреки апорта община Пловдив получава едвам 25% от акциите в новоучреденото сдружение, което не ѝ дава право да взима каквито и да е решения. Останалите акции са владеене на записаната в Люксембург офшорна компания " Сентрал инвестмънт груп холдинг " (50%) и банкрутиралата финансово-индустриална група " РЕЙ холдинг " на Иван Павлов (25%).

В началото на 2013 година в медиите се появява информация, че австрийският капиталов фонд " Хох инвест Бетерлингунгс " ще закупи останалите 75% от дяловете в " Увеселителен парк Тракия ". Промяна в мажоритарния притежател в реалност има и това е " Сентрал сити инвестмънтс " с шеф и едноличен притежател Димитър Димитров, само че няма публична информация сдружението да е обвързвано с австрийския фонд. През 2018 година то се преобразува посредством вливане в " Алберия ", още веднъж благосъстоятелност на Димитров. Според КАПИ активността му е обвързвана със закупуване и продажба на парцели.

" Капитал " се свърза с Георги Стаменов, кмет на регион " Централен ", който през 2013 и 2014 година е бил акредитиран представител на община Пловдив в няколко съвещания на смесеното сдружение. По неговите думи той само е предавал на съвещанията авансово гласуваното от ОБС и няма информация дали " Сентрал сити инвестмънтс " е обвързвано с австрийски фонд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР