Парите за саниране на сградите По плана за възстановяване още

...
Парите за саниране на сградите По плана за възстановяване още
Коментари Харесай

Санирането у нас: Парите все още не са дошли, но вече има недоволни


Парите за саниране на постройките По проекта за възобновяване още не са пристигнали у нас, само че тяхното разходване към този момент провокира терзание в хората, по какъв начин ще бъдат разпределени.

След огромната разяснителна акция от районното министерство за метода, по който може да се кандидатства за безвъзмездното финансиране хората от блок 211 в ж.к. “Надежда ” се тормозят, че за здания като тяхната късмет да завоюват гратис саниране съвсем няма.

1,4 милиарда лв. европейски пари ще получи България за саниране на здания по проекта за възобновяване и резистентност. Целта е енергийна успеваемост, както и подсилване на постройките.

За финансиране по този план се бори и блок 211 в столичния квартал " Надежда ".

“Подадохме си документите и единствено желая да кажа, че когато стартираме такова нещо ние се посвещаваме. Започнаха се едни събрания с етажната благосъстоятелност, вървене по институции, събрания с компании. Когато всички документи ни бяха изрядни, получих имейл от компанията, която се занимава с енергийното проучване и те споделиха, че можем да участваме на 100% държавна поддръжка ”, описа домоуправителят на вход “Б ” Нели Романова.

Тя акцентира, че на 9-ти ноември 2021 година са подадени документите в общината за присъединяване в програмата " Енергийна успеваемост ".

“Всичко ни е изрядно и оставаше единствено да си създадем техническия паспорт и сдружението за етажната благосъстоятелност, само че задържахме, тъй като видяхме по какъв начин се развиват нещата и момчето, което взе участие във компанията и е техническо лице, което може да направи техническо проучване. Той сподели че на този стадий задържа и като ни дадат отговор, че ще ни одобрят, тогава ще пристигна и с негово присъединяване ще ни помогне, с цел да подготвим документите да влезем в крачка ”, добави домоуправителят на вход " А " Цветанка Трифонова.

Жителите на блока към този момент повече от година водят борба за това той да бъде саниран, само че до този миг без триумф.

“Парите бяха събрани за един месец, сега, в който се обадихме на компанията да създадем предварителния контракт за техническия паспорт, те споделиха, че от министерството са пуснали правилник, в който дребните блокове програмата ги изхвърля ”, сподели Нели Романова.

Регламентът изработен от районното министерство, разпорежда отговорността на кметовете да спомагат на жителите при кандидатстването. Шансът по-малките, здания да бъдат утвърдени е доста дребен, сподели кметът на регион " Надежда " Димитър Димов.

“Лично за мен това е пропуща на програмата, защото на никое място няма заложено възрастта на постройките, които да подлежат на саниране ”, добави той.

Според Димов методиката на оценяване дава преимущество на по-големите по повърхност жилищни здания и не взима поради годината на изграждане.

“Блок 211 е издигнат 1964 година Ние имаме и сходен проблем с блок 5 в “Толстой ”, който е от 1954 година и там хората нямат съвсем никакви шансове по тази стратегия. Трябва си национална тактика, с цел да може тези неща да се развият и да се види реалност от какво имаме потребност, така както в един миг, да не се окаже като стигнем до тези здания да бъдат санирани, те да нямат потребност от саниране, просто постройките няма да ги има ”, счита Димитър Димов.

В отчет, оповестен през ноември предходната година от Министерство на регионалното развитие споделят, че всяка една многофамилна постройка може да кандидатства, само че дали има късмет завоюва 100% безплатно финансиране зависи от шестия аршин.

“Критериите са свързани с резултатите от обследването, предписаните ограничения, застроената повърхност на постройките, излъчванията, които ще бъдат спестени, единодушието на притежателите, което е единодушието на притежателите, което е заявено. Критериите са много разнородни и мъчно можем да кажем, че се дава преимущество на някого ”, изясни шефът на дирекция " Жилищна политика " към Министерство на регионалното развитие Добромир Василев.

Има рецензии, че три от критериите облагодетелстват огромните жилищни здания и дребните са натикани в ъгъла.

От районното министерство са безапелационни, че критериите са направени по този начин, че да изберат най-подходящите и най-ефективните планове.

“Критерият години, като години не участва, само че участва критерият спестени излъчвания, като се допуска, че по-старите здания са по-неефективни, надлежно при тях ще има по-големи спестявания на сила, само че отново споделям всичко е самостоятелно и зависи от обособените здания ”, добави Добромир Василев.

Ако не бъдат утвърдени на първо класиране, претендентите могат да аплайват и на второ, тогава обаче 80% от разноските ги поема страната, а другите 20% ще бъдат за сметка на хората.

Проектни оферти по първия стадий могат да се подават до 31-ви май. Вторият стадий стартира незабавно след приключването на първия, т.е. от 1-ви юни доникъде на месец януари 2024 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР