Парите за безплатни може да не стигнат. Това заяви изпълнителният

...
Парите за безплатни може да не стигнат. Това заяви изпълнителният
Коментари Харесай

Експерт алармира: Парите за безплатните детски градини може да не стигнат

Парите за безвъзмездни може да не стигнат. Това съобщи изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева. По думите й плануваният запас от 85 милиона лв. може да се окаже непълен, като сметката ще бъде покрита главно от общините и локалните данъкоплатци.

" Политиката за безвъзмездни ще коства годишно над 1 милиард лв.. По данни на МОН сега детските градини в страната са 1726, като в тях се отглеждат над 245 хиляди деца. Към момента 76 % се покриват от страната, 17% от общините, 7% остават за родителите. Сега с смяната в закона се обезпечава само частта, касаеща таксата за градините, плащана от родителите ", изясни тя пред Нова нюз.
свързани новини30306на 18.01.202212967на 01.02.2022
Георгиева разяснява още, че разчетените 85 милиона лв. официално ще покрият общия размер такси, който се събира годишно.

" Не можем обаче да предвиждаме растежа на електрическата енергия, питателните артикули и минималната работна заплата, по тази причина считаме, че тези средства ще са незадоволителни до края на годината. Стартираме с тях, като след първото тримесечие ще създадем взаимен разбор с МОН и финансовото министерство, като се надяваме да бъдат контрактувани спомагателни средства с актуализацията на бюджета ", изясни тя.

Според Георгиева все по-строгите условия за здравословното хранене в детските заведения също слагат под въпрос дали средствата ще се окажат задоволителни.

" Трудно покриваме тези условия, само че компромис с качеството на храната няма да допуснем. Търсим други възможности, в това число и общините сами да отглеждат продукция. Община Троян към този момент сътвори общински овощни и зеленчукови градини, които съвсем на 100% задоволяват потребностите на детските градини ", сподели още тя.

Във връзка с обвиняванията, че общинската администрация е раздута Силвия Георгиева разяснява, че на доста места фрагментите недостигат.

" В момента в общинската администрация работят над 25 хиляди души. Хората на доста места не стигат, мъчно съумяваме да намерим и висококвалифицирани фрагменти. Например основните архитекти са общо 150 като те са разпредели и покриват няколко общини ", сподели още изпълнителният шеф.

Вдигане на локалните налози и такси обаче няма да има, увери Силвия Георгиева.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР