Парите, които се изкарат от продажбата на вторични суровини, да

...
Парите, които се изкарат от продажбата на вторични суровини, да
Коментари Харесай

Без данък за пари, изкарани от вторични суровини, се предвижда в законови промени

Парите, които се изкарат от продажбата на вторични първични материали, да не се таксуват с налог общ приход. Това планува смяна в Закона за ръководство на отпадъците, през който се вършат промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Новите текстове са оповестени за публично разискване.

В претекстовете се показва, че от 1 януари 2007 година е въведен налог върху приходите от продажба или подмяна на движими движимости, когато се предават на лица, имащи право да правят събиране, превозване, оползотворяване или неутрализиране на боклуци.

По закон компаниите, които изкупуват вторични първични материали, са длъжни да удържат и внасят окончателния налог в размер на 10%. Сега от екоминистерството, като вносител, оферират да бъде отстранено облагането, тъй като считат, че това условие натоварва с спомагателни административни компликации фирмите от този бизнес и усложнява попълването на годишни данъчни заявления.

В претекстовете е посочено още, че администрирането на този тип налог от бизнеса е причина за генерирането на сив бранш и нелоялната конкуренция. Уточняват още, че в случай че бъдат признати по този начин направените оферти, ще се ускори преходът към кръгова стопанска система, а хората ще бъдат поощрени да събират и предават разделно боклуци на упълномощените по тази причина компании.

Цените на вторичните първични материали се подвигнаха. Килограм хартия се изкупува за 20 ст. При медта цената е 11,20 лева, оловото е 2,80, а бронзът - 7,75 лева При черните метали цените варират от 220 до 380 лв. на звук. Изкупуването на пластмасата също държи друга стойност съгласно типа. За кг бутилки компаниите дават 50 ст., при найлоните - 60 ст., а за друга пластмаса 40 ст. При цените за електронен скрап най-вече се дава за керамични процесори. Цените могат да стигнат до 450 лева за кг, а минимум - 120 лева

В препоръчаните промени в закона е записано още, че се усилва лимитът на заплащанията в брой за предадените вторични първични материали. В момента той е 100 лв. годишно, а се желае да бъде вдигнат на 1200 лева Тази смяна се аргументира с това, че по този начин ще се усъвършенства събираемостта на отпадъците, тъй като ще има тласък да бъдат излъчени на регламентираните за това места, както и ще понижи разноските на операторите по отношение на осъществяването на банкови преводи. Увеличаването на прага на кешовите заплащания на покупко-продажбите с метали цели намаляването на нерегламентираните покупко-продажби, написа " 24 часа ".

Друга написана корекция разрешава заплащането да се прави и посредством ваучери за храна вместо с пари. В бюджета за 2023 година от Министерството на финансите предвидиха завишение с 400 млн. лева на годишната квота, откакто предходната година за първи път бяха гласувани 1 милиарда лева Таванът, който може да получи служащ или чиновник от своя шеф, е 200 лева и няма да бъдат облагани с налог. Ваучерите ще могат да бъдат и в електронен вид, само че използването им ще е допустима от 1 януари 2024 година Паралелното им потребление ще бъде до 30 юни 2024 година, когато е планувано хартиените да отпаднат изцяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР