Париж с амбиции за изгради до 2032 г. първото “непушещо

...
Париж с амбиции за изгради до 2032 г. първото “непушещо
Коментари Харесай

Франция обяви тотална война на цигарите

Париж с упоритости за построи до 2032 година първото “непушещо потомство ”
Борбата ще се води с високи цени и повсеместни забрани да се пуши

Плажове, паркове и гори стават “пространства без тютюн ”

Министърът на опазването на здравето на Франция Орелиан Русо показа в Париж народен проект за битка против тютюнопушенето, който планува след десетина година страната да стане на процедура страна без цигари.

Обявената тотална война на пушенето ще се води посредством непрекъснато увеличение на цената на цигарите, която в този момент е приблизително 10 евро за пакет, през 2024 година би трябвало да стане 12 евро, през 2025 - 13 евро и т. н. Освен това пушачите ще бъдат прокудени последователно посредством крути наказателни ограничения и от останалите им малко места за пафкане. Особено мощна ще бъде пропагандата против тютюна, която ще стартира още в забавачките и в нея ще бъдат включени всички модерни медии.

“Повишаването на цените на цигарите в действителност е най-ефективната мярка против тютюнопушенето съгласно Световната здравна организация и всички самостоятелни проучвания по тематиката ”, съобщи Орелиен Русо пред публицисти по време на представянето на националната стратегия за битка с папиросите. Въпросната стратегия има за цел да построи във Франция до 2032 година първото “поколение без тютюн ” - персонален ангажимент съгласно министъра и на президента Еманюел Мак­рон.

Според шефа на здравното ведомство, с цел да реализира тази цел държавното управление ще разчита на два съществени лоста - усилване на данъчното облагане върху тютюневите произведения и още по-строги забрани, свързани с тяхната приложимост. “Целта ни е да се направи сложен и даже да се пресече достъпът до цигарите изключително на най-младите французи, както и да се поощрят по-настойчиво тези, които имат желание да се откажат от цигарите, изключително по-бедните хора ”, акцентира Орелиан Русо. Ето за какво измежду водещите ограничения, набелязани от министъра, е посоченото първоначално желание пакетът от 20 папироси да стане по-малко наличен посредством осезателното му и настъпателно повишаване.

Другата значима мярка на Орелиан Русо е възбраната на така наречен пуфове или електронни цигари за еднократна приложимост, които са известни изключително измежду младежите и които съгласно министъра са рискови както за здравето, по този начин и за околната среда. Той акцентира, че за тази възбрана на 4 декември щял да бъде признат умишлен закон, който към този момент бил утвърден от народните представители от всички парламентарно показани партии, без значение от това дали са леви, десни или центристки.

За “Пространства без тютюн ” пък ще бъдат оповестени всички плажове в страната, публичните паркове, горите, зоните към публични средища като учебни заведения, лечебни заведения, театри и т. н. “Живот без тютюн ще стане закон ”, посочи Орелиан Русо, добавяйки: “Пространствата без тютюн ” към този момент са повече от 7200, завършени са в 73 департамента и са на първо място резултат от интензивността на равнище общини ”.

Планът за битка с тютюна на френското държавно управление планува също по този начин усилване на самодейностите за изделията от него да станат по-малко прелъстителен посредством въвеждане на неутрални опаковки без логото върху тях на марката. Ако ли пушачите имат намерение да откажат цигарите, министерството ще им оказва помощ посредством система от правила и нормативи, наречена “Моята оценка на предварителната защита ”, която ще бъде задействана в “ключови възрасти ” от живота. Колкото до другите играчи в тютюневата стопанска система и по-специално тютюнопроизводителите, то те ще бъдат подкрепени “в нужния им преход към различен поминък ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР