Париж. Пенсионната реформа извади французите на улиците, пише британското списание

...
Париж. Пенсионната реформа извади французите на улиците, пише британското списание
Коментари Харесай

The Economist: Пенсионната реформа извади французите на улиците

Париж. Пенсионната промяна извади французите на улиците, написа английското списание The Economist
Франция се изправи пред остри проблеми по пътищата, железниците и учебните заведения през днешния ден след всеобщото присъединяване в първия ден на общата стачка против идната пенсионна промяна на 5 декември. На втория ден SNCF, националната железопътна компания, анулира девет от 10 влака. Десет от 16-те линии на Парижкото метро бяха затворени изцяло. Учители, болничен личен състав, служащи в нефтопреработвателната индустрия и даже юристи дадоха обещание да се причислят. Една трета от учебните заведения в Париж бяха затворени.

Според формалния брой 800 хиляди души са се присъединили в демонстрации в цялата страна в четвъртък. Това е по-малко от броя, излязъл на улицата при парализиращите стачки от 1995 година, които принудиха държавното управление на Ален Жупе да отсрочи плануваната пенсионна промяна. Но все пак цифрата съставлява най-голямото проявление на мощ на улиците от синдикатите, откакто президентът Еманюел Макрон беше определен през 2017 година

Стачката бе отправена против пенсионния проект на Макрон, заричане на изборите през 2017 година Целта е да не се лимитират общите разноски за пенсии, които възлизат на 14% от Брутният вътрешен продукт във Франция, в съпоставяне със междинното равнище в Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 8%. Освен това тя не покачва законовата минимална възраст за пенсиониране на 62 години, което е най-ниската страна за Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Целта е по-скоро да се унифицират 42 разнообразни наложителни пенсионни режима в единна система, основана на точки. Идеята е разпоредбите да станат по-прозрачни, опростени и по-справедливи. Тези, които са прекъсвали кариерата или са работили доста на ненапълно работно време, ще завоюват от системата, защото даже и късите интервали на работа ще завоюват точки.

Причината за груповата гняв е тройна. Първо, за разлика от своите прародители, Макрон реши да употребява тази промяна за преустановяване на пенсиите със специфични привилегии, по този начин наречените régimes spéciaux, които той твърди, че „ принадлежат към друга епоха “. Всъщност някои такива режими, като този, обхващащ Парижката опера, датират от 17 век при Луи XIV. Естествено, бенефициентите на такива схеми, като машинисти на влакове, които могат да се пенсионират на 50-годишна възраст (нараствайки с помощта на по-ранните промени, до 52 години до 2024 г.), няма да се откажат без пердах.

Второ, цялостната система на Франция ще се сблъска с недостиг от 8 милиарда до 17 милиарда евро до 2025 година, съгласно формалния съвещателен орган за пенсиите. Но някои от режимите се ръководят добре и балансират своите разноски. Юристите да вземем за пример се притесняват, че техният принос в поддържането на платежоспособна устойчива пенсионна скица ще бъдеощетен при обединената система. Те се тормозят, че ще бъдат принудени да допринесат повече против същите права, с които се употребяват през днешния ден.

Трето, държавното управление прекара толкоз дълго в съвещания по отношение на дългообещаната си пенсионна промяна, че в последна сметка генерира повече тревога по отношение на резултата, в сравнение с доброжелателност по отношение на полемиките. Никой не знае напълно тъкмо какви ще бъдат бъдещите им права. Правителството, цялостно с технократи (самият Макрон е един от тях), приказва на неясен диалект за „ систематична “ против „ параметрична “ промяна. Макрон изключи повишението на законовата минимална възраст за пенсиониране. Но доста хора подозират, че каквото и да каже в този момент, всеки по този начин или другояче ще би трябвало да се пенсионира. Анкета тази седмица сподели, че 57% от французите имат вяра в това. Недоверието и объркването улесняват съперниците да излеят гнева и съмнението си. Привържениците на стачките включват освен множеството от огромните съюзи, само че такива странни съдружници като Социалистическата партия и Националното придвижване на Марин Льо Пен.

Очаква се държавното управление да разгласи новите правила за пенсиите преди края на годината, а евентуално и през идната седмица. Това, което реши, ще зависи частично от това какъв брой разрушителни са ударите и до каква степен французите са подготвени да се примирят с тях. В една нация, учредена на протест, французите са склонни да демонстрират благосклонност към стачките, когато стартират, и след това ползата затихва, защото седмиците минават или митингите ескалират в принуждение. Днес 64% споделят, че поддържат пенсионните стачки. С този тип митинги и за разлика от „ жълтите жилетки “, държавното управление най-малко има организации, с които да беседва. Но президентът е надълбоко неизвестен, синдикатите имат предпочитание да му дадат урок и държавното управление е на рискова почва.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР