Париж отдавна е в центъра на авиационната история. Там братята

...
Париж отдавна е в центъра на авиационната история. Там братята
Коментари Харесай

Летящите таксита скоро могат да се превърнат в процъфтяващ бизнес

Париж от дълго време е в центъра на авиационната история. Там братята Монголфие се издигат с първия балон с парещ въздух през 1783 година и Чарлз Линдберг приключва първото независимо трансатлантическо пътешестване със аероплан през 1927 година Следващата година, в случай че всичко върви по проект, Париж ще бъде мястото на още едно достижение в промишлеността, когато Volocopter, немски производител на електрически самолети, ще стартира да предлага услуга за летящи таксита по време на олимпийските игри. На авиошоуто в Париж през юни компанията и някои от нейните съперници показаха ново потомство летящи машини, задвижвани с акумулатори, предопределени за градски превоз.

Електрификацията на авиацията постоянно е била определяна като неосъществима фантазия, защото батериите се считат за прекомерно тежки, с цел да заместят въглеводородното гориво във въздухоплавателните средства. За по-дълги пътувания като това на Чарлз Линдберг през Атлантическия океан това може и да е правилно. И въпреки всичко начинаещи компании като Volocopter залагат на това, че електрификацията може да отключи взрив в търсенето на екологични и бързи въздушни пътувания на по-кратки дистанции.
Надеждата на оптимистите
Основната версия на летящото такси, която се създава, наречена електрически аероплан с отвесно политане и кацане (eVTOL), наподобява ненапълно на огромен дрон, пренасящ сред един и четирима пасажери и водач. Задвижвани от акумулатори, те са по едно и също време задоволително тихи, с цел да успокоят недоволствата в претъпканите градове, и бързи - способни са да развият до 300 км/ч, задоволително, с цел да изпреварят автомобил, изключително подобен, затънал в запушване. Всъщност оптимистите се надяват, че неналичието на трафик в небето ще направи eVTOL подобаващи и за самостоятелно ръководство. Те също по този начин могат да се окажат потребни и за транспорт на артикули.
Реклама
Тази идея е въодушевила невероятни прогнози. Инвестиционната банка Morgan Stanley счита, че до 2040 година световните разноски за eVTOL ще доближат 1 трлн. $.

Volocopter не е единственият състезател, проучващ терена. Според нестопанската организация Vertical Flight Society над 400 кандидати са създали eVTOL планове. Joby, стартъп от Силициевата котловина, към този момент е набрал 2 милиарда $ от вложители. Друга компания - Archer, се надява до Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година да има " стотици или хиляди " лични летателни апарати.
Ще е доходоносен ли бизнесът
Въпреки ентусиазма провокациите остават. Едно от тях е техническото узаконяване, което се оказва дълъг развой, защото авиационните регулатори се сблъскват с напълно нов тип летателно средство. Някои производители като Volocopter и китайската компания EHang са покрай стартиране на машини в употреба. През април Volocopter откри цех за сглобяване в Германия. Но други са по-далеч. В края на предходната година Joby трябваше да отсрочи стартирането на пазара с една година наред с други неща заради регулаторни забавяния. На мнозина им следва още по-дълъг път.

Реклама
По-големият въпрос е дали бизнесът с летящи таксита ще бъде доходоносен. В момента цената на eVTOL варира от 1 млн. до 4 млн. $. Въпреки че цената им може се намали с развиването на сектора, те евентуално ще останат скъпи машини. Брайън Ютко от производителя Wisk, подсилен от Boeing, споделя, че летящите таксита ще бъдат " налични за масите ". Joby дава обещание, че цените ѝ ще бъдат сравними с тези на такситата. Някои изследвания обаче допускат, че цената може да доближи до 7 $ на км, неведнъж повече от тази на елементарното такси. Дори и без водач, летящите таксите може да останат улеснение, налично единствено за малко на брой щастливци.
Алтернативата в дребните самолети
Алтернативна опция за електрификация се крие в дребните самолети с закрепени крила, предопределени за транспорт на няколко десетки пасажери на дистанции от няколкостотин километра - да вземем за пример сред близки градове. Шведската компания Heart Aerospace възнамерява до 2028 година да пусне във въздуха 30-местен аероплан с напълно електрически пробег от 200 км. През септември предходната година израелската Eviation сполучливо тества 9-местен електрически аероплан с пробег от 400 км.

Според консултантската компания McKinsey самолетните пътувания съставляват едвам 8% от общите на разстояние сред 150 и 800 км в Америка. В Европа те са единствено 4%. Повечето такива пътувания се правят с автомобил, даже в Европа, където рейсовете и влаковете са по-достъпни. Това основава огромни благоприятни условия за екологични полети на къси дистанции, изключително имайки поради, че 90% от американското население и 50% от европейското живеят на 30 минути с кола от районно летище. Очаквайте още доста опити с електрически самолети през идващите години.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР