Париж. Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Париж. Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ...

AFP: Урсула фон дер Лайен поздрави Борис Джонсън.

Париж. Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави във вторник бъдещия британски премиер Борис Джонсън, но предупреди, че пред тях предстоят "трудни" и "предизвикателни" времена, цитира думите й AFP.
"Поздравления за Борис Джонсън за това, че е номиниран за премиер", каза тя на среща с френския президент Еманюел Макрон в Париж. „Очаквам с нетърпение да имаме добри работни отношения с него.“
"Има много различни и трудни въпроси, които трябва да се преодолеят заедно. Пред нас стоят предизвикателни времена.
"Мисля, че е много важно да изградим силни и добри работни взаимоотношения, защото имаме задължението да предоставим нещо, което е добро за хората в Европа и в Обединеното кралство", добави тя на английски.
Фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, ще встъпи в длъжност в деня след настоящия краен срок за Brexit от 31 октомври, като до тогава Жан-Клод Юнкер номинално ще контролира изпълнителната власт на ЕС.
Макрон, който в миналото е критикувал Джонсън, също поздрави бъдещия британския премиер, който се очаква да бъде поканен да сформира правителство от кралицата в сряда.
"Поздравявам Борис Джонсън и аз ще му се обадя, когато той стане официално министър-председател", каза Макрон.
"Много искам много да работя с него възможно най-бързо и не само по европейски теми и продължаването на преговорите, свързани с Брекзит, но също и по международни въпроси, по които се координираме тясно с Великобритания и Германия ... като ситуацията в Иран ," добави той .
В интервю през март 2017 г. след референдума за Брекзит от 2016 година, Макрон каза, че Джонсън "обича да прави ярки изказвания, но няма стратегическа визия" и го държи отговорен за "престъплението" Брекзит.
Френският лидер също отдаде почит на напускащия британски лидер Тереза Мей във вторник в съобщение, което може би е било предназначено и за ушите на Джонсън.
Той каза, че Мей е изпълнявала задълженията си с "много кураж и достойнство".
"Тя никога не е блокирала функционирането на Европейския съюз", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net