Париж носи основната отговорност за либийската криза, заяви говорителят на

...
Париж носи основната отговорност за либийската криза, заяви говорителят на
Коментари Харесай

Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия

" Париж носи главната отговорност за либийската рецесия ", съобщи представителят на турското външно министерство Хами Аксой, разяснявайки сериозните изказвания на френския президент Еманюел Макрон към Ердоган, съобщи БГНЕС.
По-рано Макрон упрекна Ердоган, че е " нарушил обещанието си ", обещано на Берлинската конференция за Либия във връзка с задграничната интервенция в либийския спор. Френският президент направи това изказване по време на конференция с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.
" Френският президент Еманюел Макрон на взаимна конференция с гръцкия министър председател още веднъж се опита да сложи на дневен ред своите нереалистични искания против страната ни. Франция носи главната отговорност за проблемите, зародили след рецесията в Либия през 2011 година Не е загадка, че тя е даде безусловна поддръжка на Халифа Хафтар, с цел да получи правото да се разпорежда с либийските естествени запаси ", се споделя в изказване на Аксой.
Според думите на представителя на турското Министерство на външните работи, " с военната поддръжка, получена от няколко страни, в това число Франция, офанзивите на Хафтар против законното държавно управление (на Националното споразумение), са най-сериозната опасност за нейната териториална целокупност и суверенитет ".
" Основното решение, взето на конференцията в Берлин, което е належащо за стартирането на политическия развой, е да се обезпечи допустимо най-бързото преустановяване на огъня. Ако Франция желае да способства за осъществяването на решенията на конференцията, тя би трябвало първа да приключи поддръжката си за Хафтар ", се отбелязва в изказването на представителя на турското външно министерство.
Шестата конференция за Либия се организира на 19 януари в Берлин. На нея бяха поканени представители на Русия,  САЩ, Турция, Египет, Европейски Съюз, Организация на обединените нации и други страни. Участниците в Берлинската конференция за Либия дадоха обещание да сложат завършек на задграничната интервенция в либийския спор и поддържаха оръжейното ембарго в страната. Освен това участниците в конференцията приканиха страните в спора да сключат съглашение за непрекъснато преустановяване на огъня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР