Париж носи основната отговорност за либийската криза, заяви говорителят на

Париж носи основната отговорност за либийската криза, заяви говорителят на ...

Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия.

"Париж носи основната отговорност за либийската криза", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, коментирайки критичните изявления на френския президент Еманюел Макрон към Ердоган, предаде БГНЕС.
По-рано Макрон обвини Ердоган, че е "нарушил обещанието си", дадено на Берлинската конференция за Либия по отношение на чуждестранната намеса в либийския конфликт. Френският президент направи това изявление по време на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.
"Френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с гръцкия премиер отново се опита да постави на дневен ред своите нереалистични претенции срещу страната ни. Франция носи основната отговорност за проблемите, възникнали след кризата в Либия през 2011 г. Не е тайна, че тя е предостави безусловна подкрепа на Халифа Хафтар, за да получи правото да се разпорежда с либийските природни ресурси", се казва в изявление на Аксой.
Според думите на говорителя на турското МВнР, "с военната подкрепа, получена от няколко държави, включително Франция, атаките на Хафтар срещу законното правителство (на Националното споразумение), са най-сериозната заплаха за нейната териториална цялост и суверенитет".
"Основното решение, взето на конференцията в Берлин, което е необходимо за стартирането на политическия процес, е да се осигури възможно най-бързото прекратяване на огъня. Ако Франция иска да допринесе за изпълнението на решенията на конференцията, тя трябва първа да прекрати подкрепата си за Хафтар", се отбелязва в изявлението на представителя на турското външно министерство.
Шестата конференция за Либия се проведе на 19 януари в Берлин. На нея бяха поканени представители на Русия,  САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. Участниците в Берлинската конференция за Либия обещаха да сложат край на чуждестранната намеса в либийския конфликт и подкрепиха оръжейното ембарго в страната. Освен това участниците в конференцията призоваха страните в конфликта да сключат споразумение за постоянно прекратяване на огъня.

Източник: actualno.com