Париж. Европейско-японският космически кораб BepiColombo изпрати първите си снимки на

...
Париж. Европейско-японският космически кораб BepiColombo изпрати първите си снимки на
Коментари Харесай

The Guardian:Европейска сонда изпрати първите снимки от Меркурий

Париж. Европейско-японският галактически транспортен съд BepiColombo изпрати първите си фотоси на Меркурий, откакто приближи най-вътрешната планета на Слънчевата система, като част от задача да изведе две сонди в орбитата на тази планета през 2025 година, написа английският вестник The Guardian .

Мисията направи първото от шест прелитания на Меркурий в 23.34 ч. по Гринуич в петък 03:34 часа българско време в събота), употребявайки гравитацията на планетата, с цел да забави скоростта си.

След като мина около Меркурий на височина под 200 км, галактическият транспортен съд направи черно-бяла фотография с ниска разграничителна дарба с една от камерите си за наблюдаване, преди да да напусне орбитата му още веднъж.

Европейската галактическа организация съобщи, че сниманото изображение демонстрира северното полукълбо и присъщите белези на Меркурий-сред тях кратерът Лермонтов с широчина 166 км.

„ Прелитането беше безупречно от позиция на галактическия транспортен съд и е необикновено най -накрая да забележим нашата планета –цел на задачата “, сподели Елза Монтаньон, началник на интервенциите на галактическите кораби за задачата.

Мисията BepiColombo ще изследва всички аспекти на тази мистериозна вътрешна планета от нейното ядро до повърхностните процеси, магнитното поле и екзосферата, „ с цел да разбере по -добре произхода и еволюцията на планета, близка до Слънцето “, декларират от европейската галактическа организация (ЕСА).

Меркурий е единствената скалиста планета, която обикаля към Слънцето, с изключение на нашата, с цел да има магнитно поле. Магнитните полета се генерират от течно ядро, само че като се има поради размерът му, Меркурий би трябвало да е станал леден и корав, както Марс.

Тази особеност може да се дължи на някои особености в състава на ядрото, нещо, което инструментите на BepiColombo ще мерят с доста по -голяма точност, в сравнение с е било допустимо до момента.

Съвместната задача на Европейската организация и Японската организация за галактически изследвания започва през 2018 година, обикаляйки един път около Земята и два пъти около Венера по време на пътуването си до най -малката планета на Слънчевата система.

Необходими са още пет прелитания, преди BepiColombo да бъде задоволително занимателен, с цел да освободи планетарния орбитален уред на Меркурий на ЕСА и магнитосферния орбитален уред на Японската организация за галактически проучвания. Двете сонди ще изследват ядрото на Меркурий и процесите на повърхността му, както и магнитната му сфера.

Мисията носи името на италианския академик Джузепе " Бепи " Коломбо, на който се приписва, че оказва помощ за създаването на гравитационната помощна маневра, която Mariner 10 на НАСА употребява за първи път, когато лети до Меркурий през 1974 година

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР