Париж. Бившият директор на Европейската банка за възстановяване и развитие,

...
Париж. Бившият директор на Европейската банка за възстановяване и развитие,
Коментари Харесай

Жак Атали пред Les Echos: Руските танкове може да тръгнат срещу Украйна с разтапянето на снеговете

Париж. Бившият шеф на Европейската банка за възобновяване и развиване, както и най-знаменит член на тайнствения Билдербергски клуб, Жак Атали дава прогнозата си за събитията в Украйна на страниците на френското издание Les Echos в материал, предаден без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “.

Руснаците имат всички учредения да изпълнят опасността си за навлизане в Украйна. И европейците, както и американците, имат основателни аргументи да не се намесват в обстановката. Конфликтът обаче ще има съществени геополитически последствия, акцентира Жак Атали. Русия ще стартира да продава газа си на китайците и ще направи юана опция на $ за покупко-продажби с горива.

Ако желаеме да разберем геополитическата обстановка и да предвидим нейното развиване, първо би трябвало да приемем, че всички участници имат основателни аргументи да работят по метода, по който работят в този момент. По-специално, с цел да се оцени сериозността на украинската рецесия, е належащо да се разбере за какво всички работят по този метод, а не по различен метод, и да се направи умозаключение за това какви по-нататъшни дейности ще дават отговор най-добре на ползите на всеки от участниците в това борба.

Първо, руснаците не могат да позволен Украйна, люлката на съветската страна, да стане враждебна народна власт и член на всички западни съюзи. В продължение на 30 години самите руснаци бяха лишени от всякаква вероятност, даже и доста далечна, да бъдат признати в европейския клуб. В същото време президентът на Съединени американски щати Джордж Буш тържествено даде обещание по време на разпадането на Съветския съюз, че Украйна в никакъв случай няма да влезе във неприятелски на Русия съюз.

От друга страна, украинците също са прави, като упорстват, че никой не може да взема решение ориста им вместо тях. Прави са и украинците, когато споделят, че в случай че желаят да се причислят към Европейския съюз и НАТО, това би трябвало да зависи единствено от тях и бъдещите им сътрудници. Те са записали това в своята конституция. Разрив сред двата тежко въоръжени съседи може да докара до трагични последствия през идващите седмици или месеци.

Сега руснаците упорстват Съединени американски щати и техните съдружници да потвърдят остарелия си ангажимент в никакъв случай да не одобряват Украйна в НАТО, нито да разполагат стратегически нуклеарни оръжия в други европейски страни, граничещи с Русия. Но американците и техните европейски съдружници явно няма да обещаят това.

Руснаците може да си помислят, че през днешния ден е най-хубавото време да вземат военно това, което отхвърлят да им се даде по дипломатически път. И с цел да показват своята увереност, те са концентрирали над 100 000 доста опитни бойци и най-високо равнище на софтуерни сили на границата с Украйна. Когато снегът се стопи (скоро), тяхната бронетехника с мълниеносна офанзива ще стигне до Киев за по-малко от седмица и ще могат да слагат на власт проруско държавно управление, водено от един от някогашните украински президенти или различен изтъкнат политик.

Достъпът до съветски газ

Моментът е определен чудесно, защото европейците и американците нямат доста средства да предотвратят това. Европейците, страхувайки се да не изгубят достъпа си до съветски газ, са доста разграничени по отношение на вероятните репресии. Новият немски канцлер към момента не се употребява с доверие в Москва, а Франция ще бъде заета с предизборната акция през идващите пет месеца.

Американците също са доста слаби, оплетени в маса вътрешни проблеми. Обществото не наподобява готово да рискува живота даже на един американски боец, с цел да отбрани украинската територия. Те даже неотдавна обявиха, че при положение на съветска инвазия в Украйна, няма да прибягнат до главната си опасност - да лишат съветските банки от достъп до системата Swift, което ще изхвърли съветската стопанска система в периферията на международната финансова система, само че и ще докара до две неприемливи последици за Запада. А точно спирането на доставките на съветски газ за Европа и началото на продажбите на съветски енергийни запаси за юани. Това от своя страна ще докара до подсилване на съюза на Русия с Китай и внезапен спад на $, който към този момент няма да бъде единствената базова валута в света за заплащане на артикули.

Значителни последствия

Съюзът с Китай е значим за руснаците, защото вратите на всеки различен съюз са затворени за тях. Освен това Китай, отслабен от проблемите на битката с епидемията от Covid, неефективността на своите ваксини и диктатурата на една партия, която забавя работата на най-динамичните компании, не може да претендира за преобладаваща роля в този съюз.

Следователно война в Украйна е малко евентуална. И не тъй като Русия няма да го направи, макар че има всички учредения да нахлуе в Украйна през идващите седмици: геополитиката не се подчинява на разсъдъка. Но военните, икономическите и геополитическите последствия от сходен спор биха били доста значими, изключително за Европа. Ето за какво би трябвало да стартираме да се приготвяме неотложно.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР