Паричният съюз предполага свободно движение на пари, стоки, капитали. Това

...
Паричният съюз предполага свободно движение на пари, стоки, капитали. Това
Коментари Харесай

`Доц. Виктор Йоцов: Немислимо е да станем член на еврозоната без да сме в Шенген

„ Паричният съюз допуска свободно придвижване на пари, артикули, капитали. Това е допустимо единствено в Шенген. Аз чакам, че те за България, както и за Хърватия, ще настъпят съвсем по едно и също време. Може би Шенген ще бъде малко по-рано. Немислимо е, че може да станем членки на еврозоната без да сме в Шенген . “

Това разяснява пред БНР икономистът доцент Виктор Йоцов, учител в Университета за национално и международно стопанство.

В предаването „ Преди всички “ той дефинира като „ тъжна “ тригодишнината от приемането на България и Хърватия за членове на валутно-курсовия механизъм ERM II.

„ Тъжна годишнина. Първо трябваше да чакаме 3 години, с цел да влезем. За съпоставяне – страни, с които преди време преди 30 години бяхме дружно: Словения, Словакия, прибалтийските от дълго време са членки. Хърватия, с която дружно влязохме, към този момент също. Ние продължаваме да се питаме желаеме ли, чудим се дали да вършим референдуми, пък по какъв начин ще гласуваме… “

Няма нищо общо сред паричния съвет  (валутен ръб – бел. ред.)  и валутно-курсовия механизъм , посочи Йоцов. Паричният съвет беше решение, наложено по насила – имахме дълбока, тежка банкова рецесия и бяхме принудени да приемем подобен паричен режим, напомни той.

Икономистът изрази противоречие с концепцията на финансовия министър Асен Василев за редом разплащане в евро и лв. преди въвеждане на еврото.

Това, че цени за жилища да вземем за пример се котират в евро, нищо не значи. В договорите се показва левова равноценност , означи преподавателят.

 Снимка: БГНЕС

С въвеждането на еврото ще отпадне към 70% от обмена на валута , регистрира Калин Русев от Националната асоциация на обменните бюра.

Няма да изчезнат обмен бюрата, само че какъв брой ще останат и къде ще ги има , зависи и от това дали ще има промени, позволяващи за по-специфични валути да се взема по-голям %, показва той.

Повечето хора ще обменят валутата си в България, тъй като сега маржовете тук са доста по-малки , в сравнение с да вземем за пример във Англия, разяснява за БНР Русев. По думите му обменните бюра дават огромно улеснение за туристическия отрасъл.

„ Много зависи дали държавното управление, когато направи това въвеждане на еврото, ще либерализира малко пазара „, акцентира още специалистът.

Огромна част от обектите биха затворили при сегашните регулации. Затова би трябвало да има баланс, с цел да оцелеят задоволително обменни бюра , счита Калин Русев.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР