Паразитите не се радват на добър имидж, но според биолозите

...
Паразитите не се радват на добър имидж, но според биолозите
Коментари Харесай

Биолози отправят призив за опазването на паразитите

Паразитите не се радват на добър имидж, само че съгласно биолозите те не са по-лоши от бозайниците, рибите или птиците, и също като тях са застрашени от изгубване и би трябвало да бъдат взети ограничения за опазването им, написа "Популярная механика ".

Само четири % от известните паразити могат да заразят хората, а множеството от останалите са значими за околната среда. Те да вземем за пример контролират броя на популациите от разнообразни типове, които в противоположен случай могат да се трансфорат във вредители вследствие на неконтролируем напредък.

Въпреки това към днешна дата на науката е известна единствено една десета част от паразитите. Повечето от тях остават неразучени и затова не попадат в никакви природозащитни стратегии. Този факт се е оказал задоволително стеснителен за учени от Съединени американски щати, Австралия, Испания и други страни, които са разгласили световен проект за отбрана на паразитите в списанието Biological Conservation.

"Паразитите са необикновено разнообразна група от типове, само че ние не осъзнаваме какъв брой скъпо е това биологично многообразие. Целта на тази обява е да покаже, че губим паразити и функционалностите, които извършват, без даже да ги разпознаваме ", споделя Челси Ууд от Вашингтонския университет.

Предложеният от учените проект съдържа дванадесет цели за идващото десетилетие, една от които е да се разпознават половината от съществуващите типове паразити.

"Ако типът няма име, ние не можем да го спасим. Повечето животни и растения от дълго време имат имена, само че до момента експертите са разкрили единствено дребна част от всички паразити ", добавя Колин Карлсън от университета на Джорджтаун.

Учените оферират да се сътвори червен лист с паразити и включването им в проучвания, отдадени на биоразнообразието, дигитализирането на сбирки от паразити, информирането на необятната общност за надвисналата над тях опасност, приемане на закони за отбраната им и редица други ограничения, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР