Парашутист, атлет, създател на платформата за екстремни спортисти LEAP и

...
Парашутист, атлет, създател на платформата за екстремни спортисти LEAP и
Коментари Харесай

Да скочиш от 60 метра височина. Илко Илиев, който отдава над 10 години на екстремни спортове

Парашутист, спортист, основател на платформата за рискови спортисти LEAP и каскадьор в едни от най-големите международни кинопродукции. Смело скача от покриви на здания, от скали и още доста високи места. Той е Илко Илиев и е Човек на деня на Свободна Европа. 

Илко Илиев има над 600 скока. Участвал е в блокбъстъри като “Бързи и гневни Х ” (2023), “Смъртта може да изчака ” (2021), “Рамбо: Последна кръв ” (2019) и доста други. Тренира рискови скокове към този момент над 10 години.

През 2023 година влиза в новините със скока си от покрива на панелка в София, качен във влога му в Ютуб. Следват всевъзможни мнения - безумно, безрасъдно, прекомерно рисковано.

Самият Илиев обаче разказва този скок от 66 метра като не толкоз рисков. “Всичко, което си практикувал дълго време, стартира да не ти наподобява рисково в последна сметка ”, споделя каскадьорът в изявление пред.

Всъщност Илиев практикува и снима разнообразни рискови спортове от дълго време. Във влога му, основан взаимно с негови другари, могат да се видят десетки дълги и по-кратки клипове (т. нар. рийлове), в които парашутистите скачат над пещера в Италия, падат от скали в страната, летят под мост в Испания и други каскади.

През 2017 година Илиев и фотографът Марин Кафеджийски печелят огромната премия на интернационалния фестивал в Ню Йорк за филми, снимани с дрон (New York Drone Film Festival) с видеото си 2D Run – ММP 3 (Mixed Motion Project). Към момента то има над 700 хиляди гледания в Ютуб.

Клипът демонстрира по какъв начин Илиев тича по покриви на разнообразни здания в България и плува в декемврийското Черно море, в това число по какъв начин се спуска от кулата на паметника на Бузлуджа, която е висока 68 метра . Илиев споделя, че първо са избрали музиката и съгласно времето за всеки кадър преценя къде може да направи каскадите.

" Доста хора сами си намират послания. В този случай такова няма. Ние просто сме двама души, от които единият обича да снима, а другият - да прави каскади ", споделя Илиев пред.

Това, че парашутистът постоянно скача отвисоко, обаче не значи, че той в никакъв случай не се опасява.

“Единственият метод да преодолееш страха не е да се бориш с него, а да се информираш. В последна сметка той е нещо, което те пази, той ти е другар – споделя ти, че нещо не е наред ”, Илиев пред Българската телеграфна организация (БТА).

През годините, които отдава на рискови скокове, парашутистът претърпява и съществени контузии на тялото си. Чупи един от прешлените си, един от глезените си и китката си, получава и две мозъчни разтърсвания.

За него е значимо човек да има доверие в оборудването, която употребява, и в уменията, с които разполага. За да стигне до резултата, който се вижда в клиповете му, минава и през несполучливи опити.

“Гледаме трикове, съвършени осъществявания и в човешкото око се запечатва мнението, че спортистите са съвършени, в никакъв случай не падат и са в подобен надзор на тялото си, че напряко им е елементарно, до момента в който там в действителност има доста несполучливи опити, доста и разнообразни тренировки, доста твърдоглавие. ”

Той споделя, че се нервира от снимането на зелени и сини екрани, а избира по-естествения метод при фотосите на терен. Любимата му част за някои кино каскади е самата подготовка, тъй като е по-творческа.

В тази връзка съгласно него най-съществен е екипът, с който работи по филмовите продукции. “Дали ще е за Боливуд, дали ще е за Холивуд, дали ще е на Марс, или на Луната, в случай че си с готини хора, които харесваш – това е! Може да не е “Мисията невъзможна ” или “Бързи и гневни ”, значимото е да се кефите ”, споделя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР