Парализиран човек е успял да раздвижи всичките си крайници с

...
Парализиран човек е успял да раздвижи всичките си крайници с
Коментари Харесай

Парализиран човек се движи с екзоскелет, контролиран с импланти в мозъка

Парализиран човек е съумял да раздвижи всичките си крака с следен от мозъка му екзоскелет, оповестяват френски откриватели. 30-годишният Тибо разяснява, че с първите си стъпки в костюма, се усеща като " първият човек на Луната ", оповестява БиБиСи.

Движенията му, изключително ходенето, надалеч не са съвършени и роботозираният-костюм към този момент се употребява единствено в лабораторията. Но откривателите споделят, че това може един ден да усъвършенства качеството на живот на пациентите.

Тибо е претърпял интервенция за слагане на два импланта на повърхността на мозъка, покриващи частите от мозъка, които управляват придвижването. 64 електрода на всеки имплант четат мозъчната интензивност и изпращат инструкциите на компютър.

Сложният компютърен програмен продукт чете мозъчните талази и ги трансформира в указания за надзор на екзоскелета.

Когато Тибо си намерения да " върви ", той потегля по верига от указания за придвижване на краката от софтуера. Той може да управлява всяка ръка, движейки ги в триизмерно пространство.

Тибо, който не желае да се разкрие фамилното си име пада от 15м при случай в нощен клуб преди четири години. Травма на гръбнака го сковава и той прекара идващите две години в болница. Но през 2017 година той взе участие в тестване на екзоскелет с Клинатек и университета в Гренобъл.

Първоначално той практикува да употребява мозъчните импланти, с цел да управлява виртуален воин (аватар), в компютърна игра, след което минал към вървене с костюма. " Това беше като да съм първият човек на Луната. Не ходех две години. Забравих какво е да заставам прав, забравих, че съм по-висок от множеството хора в стаята ", разяснява той.

" Беше доста мъчно, тъй като е композиция от голям брой мускули и придвижвания. Това е най-впечатляващото нещо, което върша с екзоскелета. " 65кг комплицирана роботика не възвръща изцяло функционалностите, само че е сериозен прогрес, който разрешава на хората да управляват един-единствен крак с мислите си.

Тибо би трябвало да е прикован, с цел да се сведе до най-малко рискът от рухване с екзоскелета - това значи, че устройството към момента не е готово да се реалокира отвън лабораторията. " Това надалеч не е самостоятелно вървене. Той няма бързите и прецизни придвижвания с цел да не падне. Никой на света към момента не е направил това ", изяснява проф. Алим-Луис Бенабид.

Тибо би трябвало да извършва съответни цели, като употребява екзоскелета, с цел да движи горната и долната си част на ръцете и да завърта китките си, това е сполучливо в 71% от времето.

Проф. Бенабид, който създаде дълбока мозъчна стимулация за заболяването на Паркинсон, разяснява пред БиБиСи: " Решихме казуса и показахме, че правилото е верен. Това е доказателство, че можем да разтеглим подвижността на пациентите с екзоскелет. Това е посоката, да се даде по-добро качество на живот. " Френските учени настояват, че могат да продължат да усъвършенстват технологията.

В момента те са лимитирани от количеството данни, които могат да четат от мозъка, да изпращат до компютър, да интерпретират и изпращат до екзоскелета в действително време. Те имат 350 стотни, с цел да преминат от мисъл към придвижване, в противоположен случай системата става сложна за надзор.

Това значи, че от 64-те електроди на всеки имплант, откривателите употребяват единствено 32. Така че към момента има капацитет да се разчита мозъкът по-подробно, като се употребяват по-мощни компютри и AI за интерпретация на информацията от мозъка.

Също по този начин има проекти за създаване на надзор върху пръстите, който да разреши на Тибо да подвига и реалокира обекти. Той към този момент е употребявал импланта за надзор на инвалидна количка.

Има учени, които изследват методите за потребление на екзоскелети за усилване на човешките качества - вместо да се преодолее парализата. Това включва военни приложения.

" Абсолютно не вървим в посока на тези крайни и глупави приложения. Не сме се запътили към този тип рационализиране на човешкото създание. Нашата работа е да оказваме помощ на пациенти, които са изгубили функционалностите си ", изяснява проф. Бенабид.

Проф. Том Шекспир от Лондон разяснява, " че това изследване съставлява добре пристигнал и трогателен прогрес, само че би трябвало да помним, че доказателството за концепцията е доста надалеч от използваемата клинична опция. Дори и изцяло функциониращи, рестриктивните мерки в разноските значат, че високотехнологичните варианти в никакъв случай няма да бъдат налични за множеството хора в света с пострадване на гръбначния мозък. "

Той добавя, че единствено 15% от хората с увреждания имат инвалидна количка или други помощни устройства. Подробности за екзоскелета са оповестени в списанието The Lancet Neurology. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР