Парадоксът на Ферми поставя пред нас един доста озадачаващ въпрос

...
Парадоксът на Ферми поставя пред нас един доста озадачаващ въпрос
Коментари Харесай

Учени: Може да отнеме 400 000 години, за да установим контакт с извънземна цивилизация

Парадоксът на Ферми слага пред нас един много загадъчен въпрос – в случай че хората не са специфични и съществуват и други цивилизации из галактическото пространство, за какво към момента не сме разкрили нито една от тях? Нов теоретичен труд дава много дръзновен отговор. Дори и да съществуват десетки хиляди цивилизации, те би трябвало да съумеят да оцелеят хиляди години, с цел да имат опцията да открият контакт с друга.

В своя нов теоретичен труд откривателите Уенджи Сонг и Хе Гао пресмятат броя на комуникиращите извънземни интелигентни цивилизации (CETI) благодарение на два параметъра – вероятността за появяването на живот на каменист свят, както и в кой стадий от еволюцията на звездата в системата би се появил той.

Двамата откриватели основават общо девет сюжета, при които CETI са или необичайност, или постоянно срещани. Ако са необичайност (от порядъка на 110 в целия Млечен път), то една комуникираща цивилизация ще би трябвало да успее да оцелее 400 000 години, преди да получи сигнал от друга. Във допустимо най-хубавия сюжет – с към 43 0000 CETI – ще бъдат нужни минимум 2000 години, с цел да може една комуникираща цивилизация да получи първото си „ Здравей! “.

„ Вероятно повода, заради която не сме получили сигнал, е тъй като не сме съществували задоволително дълго. Някои обаче споделят, че животът на една цивилизация се самоограничава (това е така наречен мотив на Страшния съд) в резултат на редица евентуални разстройства – да вземем за пример проблеми с популацията, нуклеарно заличаване, неочаквана смяна на климата, междузвездни комети, екологични промени и така нататък – пишат създателите. – Ако аргументът на Страшния съд е правилен, то преди да изчезнат (в някои по-песимистични сценарии), хората евентуално в никакъв случай няма да получат сигнал от друга комуникираща цивилизация. “.

През последните години вероятностните подходи към парадокса на Ферми станаха изключително известни. Според тях методът, по който търсим други цивилизации, е извънредно стеснен и може и да остане подобен отсега нататък. В края на краищата, в случай че някой се пробва да ни открие, то той би трябвало да се намира в извънредно дребен район в галактическото пространство, с цел да може да засече някои от земните сигнали. На фона на това екипът признава, че съществуват голяма степен на неустановеност в техния вероятностен метод. Ето за какво не е изключено да изпълним контакт с извънземна цивилизация и по-рано.

„ Не се знае сигурно на каква част от скалистите планети може да възникне живот, а процесът, при който животът еволюира до CETI и може да изпраща забележими сигнали в космоса, е извънредно непредсказуем “, изясняват създателите.

Тази непредсказуемост обаче работи и в двете направления – може би просто CETI цивилизациите са напълно малко. Може би просто не желаят да си приказват с нас. А може би хипотезата за тъмната гора в действителност е вярна.

Изследването е оповестено в The Astrophysical Journal.

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР