Парадокс край морето – Общинският съвет на Несебър прие решение

...
Парадокс край морето – Общинският съвет на Несебър прие решение
Коментари Харесай

Парадокс в Несебър: Защо 4 села се готвят за нов референдум?

Парадокс край морето – Общинският съвет на Несебър одобри решение за осъществяване на контрареферендум. Това се случва единствено два месеца и половина, откакто поданици на Обзор и 6 прилежащи села гласоподаваха на референдум да се отделят от Несебър в независима община.

Снимка: bTV
В последния ден на февруари рекордна изборна интензивност направи годно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на избор упражниха 76 % от гласоподавателите.

Близо две трети от гласувалите в референдума поддържаха настояването да се отделят от община Несебър.

Снимка: bTV

В четири от селата – Баня, Емона, Паницово и Козница, вотът се оказа противоположен – повече са дали своят вот срещу отделянето от община Несебър.

" Ако за Обзор това е положително, тъй като те ще бъдат самостоятелни, те ще си разпределят парите, бюджетите и по този начин нататък, действително парите за селата няма да са нито повече, нито кой знае какво ще се усъвършенства тук ", счита Ангелина Досева - гражданин на с. Баня.

Снимка: bTV
Последва митинг и подписка. Междувременно Министерският съвет утвърди обособяването на новата община. Но до момента в който чакат указа на президента, съветниците в Несебър насрочиха контрадопитване – за началото на юли. А борбата за Обзор навлезе в нова фаза.

Според жителите на дребните села те не са видели нищо неприятно от община Несебър и не желаят да се отделят.

От Инициативния комитет, който е за обособяване от Несебър считат решението на съветниците за незаконосъобразно и упорстват да бъде анулирано. След покана те отхвърлиха да се съберат с съперниците си на едно място.

Областният шеф е на ход да реши дали решението за контрареферендума е законосъобразно.

Относно указа на президента – той може да бъде плануван едвам откакто завърши националното броене на популацията, което беше отсрочено поради пандемията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР