Парадокс 1 През лятото на миналата година 60-70% от хората

...
Парадокс 1 През лятото на миналата година 60-70% от хората
Коментари Харесай

България днес: шест парадокса

Парадокс 1

През лятото на предходната година 60-70% от хората в страната подкрепяха митингите, които упорстваха за оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Скандалите, довели до тези митинги, не получиха съответен отговор и не бяха обширно разследвани. Въпреки това ГЕРБ се готвят да бъдат още веднъж първа политическа мощ след изборите на 4 април: прогнозите към този момент им дават преднина по отношение на Българска социалистическа партия. Какви са аргументите за това парадоксално развиване? В една естествена демократична конкуренция ГЕРБ би следвало да бъдат " изметени " от електората, по този начин както Българска социалистическа партия бяха редуцирани до 39 депутати след ръководството на Орешарски.

Изборите на 4 април не са предрешени и на тях всичко може да се случи - просто те се организират в невиждана обстановка, заради което одобрените обяснителни модели не са използвани. Важен фактор ще е страхът от незнайното, който нормално кара хората да се консолидират към властта. Този резултат основава усещане за стабилизиране на ГЕРБ, които бяха в свободно рухване през лятото и есента на 2020 година.

Втората причина за относителната стабилизация на ГЕРБ е фрагментацията на опозицията против тях. Недоволството против ръководството се канализира през разнообразни партии, само че Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Има Такъв Народ и " Изправи се! Мутри вън! " мъчно могат да бъдат разказани като обединен фронт. А това дава опция на Борисов да търси и акцентира разделянето в опозицията против него.

И най-после: Българска социалистическа партия не съумя да се трансформира в европейска левица и продължава да битува в национал-популистката си еднаквост. За изненада на всевъзможни интернационалните наблюдаващи нашата левица е хомофобска, антиимигрантска, про-путинска и обича да употребява антиевропейска изразителност. Вътре в страната всичко това отдалечава левицата както от младите, по този начин и от по-динамичната бизнес-ориентирана част на обществото и затваря поддръжката ѝ в провинцията и измежду възрастните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР