„Парадайс Пейпърс” или "Досиетата от Рая", а може и документите,

...
„Парадайс Пейпърс” или "Досиетата от Рая", а може и документите,
Коментари Харесай

Кои имена изплуваха от Райските досиета и разликите с Панамските

„ Парадайс Пейпърс” или "Досиетата от Рая ", а може и документите, уличават компанията "Apple " и първенеца от "Формула 1 " Люис Хамилтън в отбягване на налози.

Международният консорциум на проверяващи публицисти (ICIJ) в неделя разгласява първите резултати от разбора на секретни файлове, получили наименованието „ Досиетата от рая” (Paradise papers), показващи изплъзване на огромни интернационалните компании и известни политици от заплащането на налози.

Хамилтън не е платил данък от повече от 3 милиона паунда с Данък добавена стойност

върху частния си аероплан. Адвокатите му обясниха, че това не дава отговор на истината, а клиентът им не е направил нищо нелегално.

В "Парадайс Пейпърс " се твърди още, че компанията "Apple " държи по-голямата част от активите си в Джърси, където налозите са по-ниски. Отговорът на "Apple " е, че това не е понижило налозите на компанията и тя си остава най-големия поданик в света.

В документите към този момент изплуваха името на кралица Елизабет Втора, връзки на министър на Тръмп с Русия, както и финансови схеми с присъединяване на поп звездите Мадона и Боно.

От събраните документите стана ясно, че към 10 милиона от персоналните средства на кралица Елизабет Втора

са били вложени в две офшорни сметки. Каква е схемата? Кралицата има компания, която ръководи нейните недвижими парцели. Говорим за сума от 512 млн. паунда. През 2004 и 2005 година част от тези милиони отиват в две офшорни сметки.

Кузман Илиев, водещ и анализатор в Bloomberg TV, изрази подозрение, че кралица Елизабет Втора е наясно къде се влагат средствата, с които тя разполага – и нейните персонални, и процентът, който тя получава от парцелите на кралската фамилия.

„ Това са капиталови фондове, които могат да са регистрирани на тези острови поради комфортното данъчно облагане. Тези пари, тези спестявания, не са нещо неприятно. Те просто са в една данъчна среда, която е в една доста добра форма на данъчно облагане. Избрали са тази опция. Но данъчният парадайс изчезва като функционалност. Защото държавните управления вършат спогодбите между тях, тъй че става безусловно невероятно за никого да скрие от държавното управление каквото и да било”, добави Кузман Илиев.

Пенсионният фонд на английските парламентаристи PCPF

вложил в офшорна зона на остров Джърси (в Ламанша) 6,6 млн. паунда (8,6 млн. долара), заяви електронното издание на в. „ Файненшъл таймс”.

Изданието назовава това „ неловко признание за политиците, които подлагат на критика данъчните оазиси”.

Освен това, PCPF вложил, по данни на изданието, над 6 млн. паунда (почти 7,9 млн. долара) в фирмите Amazon („ Амазон "), Apple („ Епъл ") и Alphabet („ Алфабет ") чиято благосъстоятелност е Гугъл („ Google ").

Британските политици неведнъж са подлагали на критика тези софтуерни колоси от Съединени американски щати по отношение на заплащането на налози.

Както сподели представителят на камарата на общините, PCPF и доста други пенсионни фондове влагат капитали в капиталови компании, които са под друга пълномощия.

В новата партида разобличаваща информация

има пет разлики от предходната, която беше направена преди година и половина

- известна като "Панама пейпърс ", Панамалийкс, и аферата "Мосак Фонсека ", пишат Михаил Бушуев, Роман Гончаренко и Андрей Гурков от "Дойче Веле ".

В "Райските досиета " е документирана активността на десетки компании и физически лица в офшорни зони – дребни страни или територии с преференциален данъчен режим. Журналисти от 67 страни, участващи в ICIJ, няколко месеца са проучвали файловете, до които са получили достъп.

Публикацията за изводите им се реализира година и половина след появяването на „ Панамските досиета”, които до момента бяха считани за най-голямото приключване на информация, с която публицисти са работили. Новата партида разкрития припомня на предходната, само че има и своя специфичност.

Големината на досието

Обемът на настоящето приключване на информация е по-малък, в случай че се съпоставя като единици цифрова информация: 1,4 против 2,6 терабайта – толкоз „ тежаха” архивите на панамската юридическа компания Mossack Fonseca, която се занимава с регистрация на офшорни компании. Ако съпоставяме броя на документите, „ Досиетата от рая” са повече: 13,4 против 11,5 милиона.

Затова и броят на публицистите, включени в разбора на информацията е съвсем същият – към 400 души.

Обхват на изтеклата информация

Разликата сред „ Досиетата от рая” и „ Панамските досиета” е в това, че сегашните изявления се основават не на архивите на една компания, а на цяла редица източници.

Като цяло, съгласно в. „ Зюддойче цайтунг”, в основата на материалите са 21 приключвания на информация, които дават визия за активността в 19 офшорни юрисдикции.

Огромна част от документите са от архивите на две компании – адвокатската адвокатска фирма Appleby и компанията Asiaciti Trust, предлагаща доверително ръководство.

Разлики сред Mossack Fonseca и Appleby

Панамската Mossack Fonseca не се смяташе за компания, която се тревожи за имиджа си и за това да ревизира задълбочено клиентите си. Затова когато преди година и половина избухна абсурдът с „ Панамските досиета”, последователите на офшорните покупко-продажби опазиха позицията си като споделиха, че става дума за „ черна овца” в сектора.

Appleby пък тъкмо противоположното – влиза в „ магическия пръстен на офшорните компании” – група от най-уважаваните адвокатски адвокатски фирми, предоставящи услуги по вписване на компании в така наречен данъчни оазиси. „ Ако даже в „ магическия пръстен” нещата не са както би трябвало, цялата офшорна финансова система има проблем”, цитира „ Зюддойче цайтунг” Джон Кристенсен от самостоятелната организация Tax Justice Network, която се бори против укриването на налози.

От позиция на съставителите на „ Райските и „ Панамските” досиета, двете адвокатски фирми не са се старали задоволително да ревизират произхода на финансовите средства на клиентите им, като по този метод са способствали за корупция и пране на пари.

За разлика от Mossack Fonseca, която избра тактиката на мълчанието, адвокатската адвокатска фирма Appleby се пази интензивно и твърди, че не вижда никакви нарушавания на закона в попадналите в пресата документи.

Значение на разобличенията

На 16 октомври 2017 в Малта от гърмеж на бомба, заложена в автомобил, почина журналистката Дафне Каруана Галиция. Това стана година и половина след обнародването на „ Панамските досиета”. Дафне не беше член на журналистическия консорциум, който проучва документите, само че въз основата на оповестените материали направи лично следствие за тогавашния министър-председател на Малта.

Скандалът, който провокираха нейните разкрития, докара до предварителни избори в тази страна членка на Европейски Съюз. Доста страни с омекотен данъчен режим и благоприятни условия за понижаване на налозите като Холандия и Андора, взеха решение да се откажат от редица сходни практики.

Освен това, в Исландия „ Панамските досиета” доведоха до оставка на министър-председателя и петима други политици, а президентът трябваше да се откаже от желанието си още веднъж да се кандидатира на поста.

Оттеглиха се ръководителите на няколко огромни компании (например на банка ABN Amro), както и министър председателят на Пакистан.

С други думи, обявата на „ Панамските досиета” не остана без резултат. Едва ли изявления на „ Досиетата от рая” ще има същия резултат. Преди всичко поради това, че описаните в тях обстоятелства в огромната си част не наподобяват като нарушаване на закона.

Критика на офшорната система

Именно в това, евентуално, е главната разлика при последното приключване на информация: във всички оповестени сведения, на пръв взор няма състав на закононарушение. Описаните практики са известни и законни.

„ Законни, само че несправедливи” – означи в изявление за „ Дойче Веле” Зилке Грюнвалд от швейцарското онлайн издание Republik, която взе участие в друго огромно интернационално следствие през 2017 – изложение на схемата за пране на пари от Русия, получила названието „ Руска пералня” или „ Ландромат”. По него се води наказателно следствие в Швейцария.

Затова Грюнвалд назовава обявата на „ Досиетата от рая” „ рецензия на системата”. Според журналистката, основните въпроси в подтекста на новото приключване през днешния ден би трябвало да наподобяват по този начин: за какво е допустимо да има укриване на налози в такава форма, по кое време ще последва политическа реакция и какво е нужно, с цел да стартират политически промени.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР