Парадът срещу "религиозния расизъм" в Бразилия, където религиите с африкански

...
Парадът срещу "религиозния расизъм" в Бразилия, където религиите с африкански
Коментари Харесай

Гранде Рио е големият победител на карнавала в Рио де Жанейро

Парадът против "религиозния расизъм " в Бразилия , където религиите с африкански корени постоянно се демонизират от евангелските църкви, донесе победа на школата по самба " Гранде Рио " на карнавала в Рио де Жанейро , съобщи Франс прес.

" Гранде Рио " - школа от бедното предградие Дуки-ди-Кашиас в северната част на Рио, завоюва първата купа в историята си, представяйки Ешу - афро-бразилско провидение. То постоянно е демонизирано от църквите на неопетдесятниците, мощни поддръжници на крайнодесния президент Жаир Болсонаро .

Залагайки на извънредно живописен церемониал, " Гранде Рио " показа другите аспекти на Ешу - дух, който дава отговор за общуването сред хората и боговете в афро-бразилски религии като кандомобле и умбанда.

Замисълът на парада беше "да отбрани това, в което имаме вяра, да се опълчи на религиозния расизъм и историческия развой, който демонизира Eшу , и да възпее живота ", изясни артистичният шеф на " Гранде Рио " Леандро Бора след оповестяването на школата му за победител.

Дванадесет школи се състезаваха на 22 и 23 април пред 70 000 души на Самбодрома на тазгодишното издание на карнавала, проведен с два месеца забавяне поради нова вълна на Ковид-19, откакто беше анулиран през 2021 година

За разлика от по-известни школи по самба като "Мангуейра " или "Портела ", учредени през 20-те години на предишния век, "Рио Гранде " е основана през 1988 година и в никакъв случай не е печелила първата премия на състезанието.

"Бейжа-Флор ", една от най-известните школи по самба, завоюва втората премия, представяйки чернокожи философи и мислители.

На трето място се класира школата "Вирадуро ", която избра да подсети за карнавала от 1919 година, когато кариоките се стичат по улиците, с цел да отпразнуват края на епидемията от испански грип - преносен паралел с коронавирусната пандемия, която лиши живота на повече от 660 000 души в Бразилия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР