Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света, по

...
Папа Франциск заклейми войните, които се водят по света, по
Коментари Харесай

Папа Франциск заклейми войните на традиционната литургия за Бъдни вечер

Папа Франциск жигосах войните, които се водят по света, по време на обичайна си литургия на Бъдни вечер в базиликата " Свети Петър ", която е и първата от коледните му служби, съобщи ДПА.

" Хората по света, които са жадни за власт и пари, гълтам даже своите съседи, своите братя и сестри. Колко доста войни има! И на какъв брой доста места през днешния ден към момента се потъпкват достолепието и свободата! ", възмути се Светият отец, въпреки да не назова съответно войната на Русия против Украйна.

Базиликата " Свети Петър " беше претъпкана по време на службата за първи път, откогато стартира пандемията, като на нея участваха 7000 посетители, а още 3000 души я наблюдаваха извън от площад " Свети Петър ".

Папа Франциск назова слабите и бедните " главните жертви на човешката лакомия ".

" И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за дребните, за многото неродени, небогати, забравени хора, тъкмо както е било с Исус. Мисля си най-много за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта ", сподели още Светият отец.

Папата ръководеше литургията, само че я отслужи най-вече от седнало състояние до олтара поради положението на коляното си. Той означи, че Исус се е родил без разкош и улеснения, само че с помощта на това е " излязло нескрито същинското благосъстояние на живота ", а точно междуличностните връзки.

" Разбира се, не е елементарно да напуснеш комфортната топлота на светския живот, с цел да влезеш в суровата хубост на Витлеемската пещера ", сподели Франциск. " Но би трябвало да помним, че без бедните няма същинска Коледа. Дори и без тях ние честваме Коледа, само че не и Коледата на Исус ", добави той. " Братя, сестри, на Коледа Бог е безпаричен: Нека милосърдието процъфти още веднъж! ", прикани Светият отец

Очакваше се по време на тазгодишните коледни служби папата неведнъж да насочи вниманието на хората към страданията на хората в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР