Папа Франциск ще направи своето 29-ото посещение в чужбина от

...
Папа Франциск ще направи своето 29-ото посещение в чужбина от
Коментари Харесай

Италиански издания коментират предстоящата визита на папата в България и Северна Македония

Папа Франциск ще направи своето 29-ото посещаване в чужбина от 5 до 7 май и то ще го води в България и в Северна Македония.

Това ще бъде самобитно поклонение по стъпките на двама светци - папа Йоан Двадесет и Трети, прочут като Папата на мира, който беше апостолически легат в София през 20-те и 30-те години на предишния век, и на Майка Тереза, която е родена в Скопие, напомня италианското издание " Авенире ". Визитата в двете страни ще е под знака на екуменическия разговор с православните, които са болшинство и в двете страни, както и с ислямския свят (8 % от българите и една трета от македонците са мюсюлмани), прибавя изданието. Пътуването ще е под знака на мира в един регион, който исторически е прочут като барутния погреб на Стария континент, показва изданието. По време на визитата папата няма да не помни и за миграционния феномен, посещавайки бежански лагер във Враждебна.

Апостолическо пътешестване, напълно ориентирано към пътя на единството и на приемането. Така ватиканският държавен секретар, кардинал Пиетро Паролин показва визитата на Папа Франциск в България и Северна Македония, написа в. " Стампа ". Това пътешестване дава опция за превъзмогване на напреженията, които не престават към момента да съществуват сред католици и православни, добавя изданието, базирайки се на Паролин. Пътуването ще даде напредък и на тематиката за срещите, на тематиката за културата на срещите и на многообразието, което би трябвало да стане мотив за взаимно обогатяване по метод, по който всички да могат да се развият във всички посоки независимо и като общественост, добавя изданието, базирайки се на Паролин.

Сайтът " Ватикан нюз " напомня, че визитата на Папа Франциск в България става 17 години по-късно на папа Йоан Павел Втори. Сайтът за религиозни вести " Сервицио информационе релиджиоза " пък оповестява, че по време на стадия от визитата на папата в Северна Македония той ще благослови първия камък на светилището, построено в памет на Майка Тереза.

Агенция АНСА, се стопират върху приветствието на Франциск към българите в навечерието на визитата му, публикувано през вчерашния ден. Във видеообръщение Светият отец приказва за великото дело на Светите братя Кирил и Методий и слага акцент и върху идната среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит. " Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение сред всички християни ", споделя папата. В приветствието си към българите Папа Франциск акцентира, че неговото апостолическо пътешестване в България, ще мине под мотото " Мир на земята ". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 година от папа Йоан Двадесет и Трети, прочут като Български папа, прекарал съвсем 10 години в София като апостолически легат и открил връзки на почитание и любов с българския народ, които не престават и до през днешния ден, напомня във видеообръщението си Папа Франциск. Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. " Защото вашата земя е татковина на очевидци на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе доста потребен, който донесе доста плодове и в сложните моменти на предишния век ", показва Папа Франциск. Края на посланието си папата споделя: " Нека Бог да даде мир и разцвет на България! ", отбелязва АНСА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР