Папата осъди „безразличието“ към мигрантите, пристигащи в Европа по море

...
Папа Франциск разкритикува фанатизма на безразличието“, който приветства мигрантите, търсещи
Коментари Харесай

Папа Франциск разкритикува „фанатизма на безразличието“, който приветства мигрантите, търсещи по-добър живот, когато пристигна във Франция на фона на нов поток от бежанци от Африка, достигащ бреговете на Европа.

Ръководителят на Римокатолическата църква се включи в нарастващата политическа полемика в петък по време на първия ден от посещението си в средиземноморския град Марсилия, като каза, че европейските правителства са длъжни да спасяват търсещите убежище лица, които се отправят към морето, за да избягат от конфликт.< /p>

Продължете да четете

списък от 3 елемента. Германските имиграционни власти обвиняват в „антипалестински репресии“Провали ли се подходът на Италия към миграцията?Анализ: В Брюксел изразиха опасения относно миграционния пакт между ЕС и Тунискрай на списъка

Той предупреди срещу „парализа на страха“, тъй като европейските нации прехвърлят отговорността за грижата за хората, пристигащи по море, и изтъкна „незаинтересоваността, която с кадифени ръкавици осъжда другите на смърт“.

„Хората, които са изложени на риск от удавяне, когато бъдат изоставени на вълните, трябва да бъдат спасени“, каза той от базиликата Нотр Дам дьо ла Гард на върха на хълма, гледаща към блестящите средиземноморски води.

В забележки, посветени на мигрантите и бежанците, изгубени в морето, той каза: „Дълг на човечеството, дълг на цивилизацията е“ да спасява хора в затруднение.

Нарастването на лодките с мигранти и бежанци, пристигащи от Северна Африка на малкия италиански остров Лампедуза миналата седмица, предизвика възмущение в Италия и разгорещен дебат в цяла Европа за това как да се сподели отговорността за наплива.

Отчаяните условия, които карат много хора да напуснат домовете си за нов живот, и рисковете, които поемат, за да го направят, бяха ключова тема през десетилетието на Франциск като глава на Римокатолическата църква.

В неподготвени забележки, добавени в края на речта си, папата благодари на неправителствените организации, спасяващи мигранти в опасност в морето, и осъди усилията за предотвратяване на тяхната дейност като „жестове на омраза“.

В събота сутринта Франциск ще участва в заключителната сесия на събитието „Средиземноморски срещи“.

Освен миграцията, то ще обхване въпроси като икономическото неравенство и изменението на климата – които също са теми, близки до сърцето на папата.

Почти 60 000 души се очакват на литургия в събота следобед.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР