Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на

...
Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на
Коментари Харесай

Папа Франциск: Милиони хора зависят от пшеницата от Украйна

Папа Франциск прикани за повдигане на блокадата върху износа на пшеница от Украйна, като съобщи, че зърното не може да се употребява като оръжие във военните дейности, заяви Ройтерс.

Милиони хора, изключително в най-бедните страни по света, зависят от пшеницата от Украйна, съобщи папата пред хилядите събрали се на площад " Св. Петър ", като прикани за повдигане на блокадата, добавя Българска телеграфна агенция.

Организация на обединените нации декларира, че световната хранителна рецесия се утежнява и се пробва да контракти съглашение за деблокиране на украинския експорт на зърно. Западни водачи са упреквали, че държи света за пленник посредством блокирането на украинските пристанища.

" Блокирането на износа на пшеница от Украйна е доста притеснително, тъй като животът на милиони хора зависи от това, изключително в по-бедни страни ", съобщи светият отец. " Отправям парещ апел да се положат всички старания за разрешаване на този проблем, да се подсигурява всеобщото право на издръжка. Моля ви! Не използвайте пшеницата, съществена храна, като оръжие на войната ", добави Франциск, под аплодисментите на събралите се.

Освен гибелта и разрушенията, породени от съветското настъпление в Украйна, войната и опитите на Запада да изолират Русия като наказване доведоха до скок на цените на зърното, олиото, торовете и силата, което навреди на световния стопански напредък, отбелязва Ройтерс. Папата постоянно е осъждал нашествието и кръвопролитията, породени от това, което Москва дефинира като " специфична военна интервенция ". Днес обаче беше първият случай, когато той приказва по-нашироко за световната хранителна рецесия, до която докара това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР