Папа Франциск призова международната общност да се ангажира със забраната

...
Папа Франциск призова международната общност да се ангажира със забраната
Коментари Харесай

Папата: Забранете сурогатното майчинство

Папа Франциск прикани интернационалната общественост да се ангажира със възбраната на сурогатното майчинство (СММ), като осъди " комерсиализацията " на човешкото тяло, съобщи Агенция Франс Прес.

" Пътят на мира изисква ценене на живота, на всеки човешки живот, като се стартира от този на нероденото дете в утробата, който не може да бъде потискан или да се трансформира в обект на комерсиализация ", съобщи Франциск по време на поздравленията си към дипломатическия корпус във Ватикана.

" В това отношение считам практиката на сурогатното майчинство за неоправдателно, тъй като тя съществено накърнява достолепието на дамите и децата ", добави той. " Затова се надявам, че интернационалната общественост ще се ангажира с всеобща възбрана на тази процедура ".

Католическата черква се опълчва на СММ - техника за медицински подкрепена репродукция, която включва имплантиране на ембрион в матката на сурогатна майка, която предава бебето на искащата го двойка, когато то се роди.

През юни 2022 година аржентинският йезуит към този момент е определил СММ като " нечовечна процедура ".

През ноември 2023 година Ватиканът уточни, че децата на еднополовите двойки, без значение дали са осиновени или родени посредством сурогатно майчинство, могат да бъдат кръщавани.

В множеството европейски страни сурогатното майчинство е неразрешено. Използването на сурогатни майки от време на време е позволено или толерирано, стига да е безплатно (Белгия, Нидерландия, Англия, Канада, Бразилия, Колумбия).

Комерсиалното сурогатно майчинство, т.е. платеното СММ, е позволено в някои американски щати.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР