Папа Франциск прикани южноамериканските епископи да се изказват смело на

...
Папа Франциск прикани южноамериканските епископи да се изказват смело на
Коментари Харесай

Папа Франциск: Говорете смело. Даже и да се срамувате, кажете какво чувствате

Папа Франциск прикани южноамериканските епископи да се изричат " самоуверено " на срещата за Амазония, където дефицитът на свещеници е толкоз изострен, че Ватикана обмисля ръкополагане на женени мъже и предложение на публични богослужебни длъжности на дами, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Едно от най-спорните оферти в дневния ред на триседмичния епископски синод, открит през вчерашния ден, е  дали може женени мъже да бъдат ръкополагани за свещеници  - евентуално революционна смяна в католическата църковна традиция. Идеята се предлага на разискване, тъй като католиците измежду туземното население в изолирани елементи от Амазония с месеци не виждат духовник, нито получават причестяване.  Друго противоречиво предложение е епископите да предложат помощни църковни длъжности за дами, въпреки че ръкополагане на дами за свещеници към този момент се изключва.
На испански първият папа от Латинска Америка прикани епископите да употребяват трите седмици, с цел да се молят, да слушат, да вникват и да приказват без боязън. " Говорете самоуверено. Даже и да се срамувате, кажете какво чувствате ", добави Франциск.

Критици традиционалисти, даже някои кардинали, настояват, че предложенията в работния документ на синода са " еретични " и превръщане към " езическа " вяра, която се кланя на природата, а не на Бог.На тези рецензии отговори бразилският кардинал Клаудио Хуммес, пенсионираният архиепископ на Сао Пауло и водещ уредник на синода, който порица " традиционализма, затънал в предишното ", за разлика от " същинската традиция на Църквата, която постоянно гледа напред ".

Църквата не може да остава бездейна в личния си затворен кръг, фокусирана върху себе си, заобиколена от защитни стени, а още по-малко може да си разреши да гледа носталгично към предишното - тя би трябвало да разтвори вратите си, да събори заобикалящите я стени и да гради мостове, сподели той.В унисон с екологичното обръщение на форума уредниците са взели ограничения да лимитират въглеродните му " следи ", няма да се употребяват пластмасови съдове и принадлежности, а сувенирните чанти и писалки ще са биоразградими. Освен това излъчванията от самолетното гориво, изразходвано за превозването до Рим на близо 200 свещеници и туземци от Южна Америка, оценени на 572 809 кг въглероден диоксид, ще бъдат обезщетени с пазаруването на 50 хектара новозасадена гора в Амазония.
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР