Папа Франциск отбелязва 10-годишнината начело на Католическата църква в понеделник

...
Папа Франциск отбелязва 10-годишнината начело на Католическата църква в понеделник
Коментари Харесай

Папа Франциск 10 години начело на Ватикана

Папа Франциск отбелязва 10-годишнината отпред на Католическата черква в понеделник като извънредно известна персона, която обаче е изправена пред вътрешно противоречие след десетилетие на промени, макар че остави непокътната главната теория.

Когато се появи на балкона на базиликата Свети Петър на 13 март 2013 година в елементарните си бели папски одежди, новоизбраният Хорхе Берголио незабавно показа облик на друг тип папство. Усмихнатият, прям йезуит беше в внезапен контрастност със своя въздържан, интелектуален предходник Бенедикт XVI, който шокира света, като стана първият папа от Средновековието, който подаде оставка. И Франциск имаше проект - да реформира ръководството на Църквата, наранена от инерция, да почисти мътните й финанси и да насочи фокуса си на открито. Въпреки че не се е отклонил от някои твърди католически вярвания за абортите и хомосексуализма като грях, той сподели по-състрадателен и по-малко догматичен метод, в това число осъждайки преследването на гейовете. „ Край на демонизирането на хомосексуализма, дебатите за извънбрачните връзки или противозачатъчните хапчета... всичко това е отстранено от масата “, означи италианският ватиканец Марко Полити.

Вместо това 86-годишният понтиф, който наподобява в никакъв случай не е по-щастлив, в сравнение с когато е измежду паството си, акцентира на обществената правдивост, междурелигиозния разговор, околната среда и правата на бежанците. „ Папата е заел Църквата по въпроси, които са в основата на западните демокрации, като околната среда, образованието, правото “, добави Роберто Реголи, професор в Папския Григориански университет.

Пред лицето на продължаващия скандал със полово принуждение, който раздруса Църквата по целия свят, промените на папата включват нови отговорности за докладване на религиозно принуждение над деца и неговото прикриване. На интернационалната сцена той се пробва да построи съюзи по целия свят, най-много сред Ватикана и Китай, мюсюлмански страни и Руската православна черква. Връзките с последния обаче бяха обтегнати от войната в Украйна и предложенията на Франциск да посредничи за мир сред Киев и Москва не дадоха резултат.

Въпреки напредването на възрастта и здравословните си проблеми – той беше приет в болница през 2021 година за интервенция на дебелото черво и в този момент употребява инвалидна количка заради проблеми с коляното – Франсис продължава да пътува доста. Огромни тълпи го посрещнаха при посещаване по-рано тази година в Южен Судан и Демократична република Конго, доказателство за продължаващата му известност. Католиците по света също ще запомнят неговите упътвания по време на пандемията от ковид, изключително когато той стоеше самичък по време на стихия на площад Свети Петър през март 2020 година, призовавайки вярващите да облекчат страховете си посредством религия.

Борби за власт

В Рим скромният жанр на Франциск - той избра скромен апартамент пред златото на апостолския замък и предложения бездомни и някогашни пандизчии на масата си - алармира за смяна в отношението през цялото време. Но някои подлагат на критика склонността на Франциск да прави нещата по собствен личен метод, като захвърля атрибутите и традициите на папската работа и възприема доста персонално ръководство на 1,3 милиарда католици в света. " Франсис показва авторитаризъм, какъвто Курията не е виждала отдавна. Неизбежно това може да бъде дразнещо ", сподели почитан посланик в Рим пред Агенция Франс Прес, поискал анонимност. Сега повече от всеки път първият латиноамерикански папа е изправен пред мощна съпротива от страна на консервативното крило на католическата черква. Част от това беше раздвижено от гибелта на две от водещите фигури на консерваторите - Бенедикт на 31 декември и австралийският кардинал Джордж Пел през януари. Франсис сподели, че ще последва Бенедикт в отдръпването си, в случай че здравето му го направи некадърен да прави работата си, само че също по този начин сподели, че подаването на оставка не би трябвало да бъде норма и не е в неговия дневен ред. Все отново подготовката за конклав, на който ще бъде определен правоприемник, " към този момент е почнала - и не с маневри върху имената, а върху идеологическата платформа на бъдещия папа ", сподели Полити пред Агенция Франс Прес. И върху това обаче Франциск оставя своя отпечатък, като до момента е назначил 65 % от кардиналите, които един ден ще изберат негов правоприемник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР