Папа Франциск изрази днес безпокойство от използването на атомна енергия

...
Папа Франциск изрази днес безпокойство от използването на атомна енергия
Коментари Харесай

Папа Франциск се обяви срещу ядрената енергетика

Папа Франциск изрази през днешния ден безпокойствие от потреблението на атомна сила и прикани да се помогне на жертвите на земетресението, цунамито и нуклеарната повреда от 2011 година в Япония, заяви Франс прес.

На третия ден от визитата си в Япония Франциск слуша разказите на оживели при земетресението с магнитуд 9 и последвалото цунами, които поразиха страната на 11 март 2011 година и лишиха живота на 18 500 души. Вълната доближи атомната електроцентрала във Фукушима и провокира най-голямата нуклеарна злополука от тази в Чернобил в Съветския съюз през 1986 година

Папата благодари на всички, " мобилизирали се незабавно " след злополуката и напомни, че " 50 000 евакуирани хора още живеят във краткотрайни жилища, без да могат да се върнат вкъщи си ".

Франциск съобщи, че здравните и обществени последствия от нуклеарната злополука пораждат " безпокойствие, тъй като продължава да се употребява атомна сила ". Той добави, че японските епископи са отправили апел за затваряне на атомните електроцентрали.

Оцелели при бедствието японци и евакуирани от региона на Фукушима изплакаха болката си и изрекоха паниките си за бъдещето пред Светия отец.

Мацуки Камошита е бил на осем години, а дребният му брат на три, когато повредата във Фукушима ги е принудила да изоставен региона поради радиационното облъчване.

" Баща ми ни повери на майка ми и се върна във Фукушима. Той бе учител и трябваше да се погрижи за учениците ", сподели младежът. " В последна сметка спря да работи, откакто бе физически и душевен смачкан ", добави той пред папата, който го прегърна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР