Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

Папа Франциск обеща да изкорени сексуалните посегателства от църквата

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се зарече да избави Римокатолическата черква от половите похищения и насочи молебствия за жертвите на някогашния към този момент кардинал Тиъдър Маккарик, съобщи АП.

Вчера Ватикана огласи обстоен отчет за неговите полови похищения, прикривани десетилетия наред от църковните управляващи. В края на днешната си обща визита Франциск загатна отчета за този "болезнен проблем " и действията на най-високопоставения американски кардинал.

"Подновявам своята съпричастност към жертвите на всяко принуждение и уговорката на църквата да изкореним това зло ", сподели той. После папата потъна в безмълвие за близо минута, евентуално в молитва.

В отчета се насочат обвинявания към редица епископи, кардинали и папи, че се омаловажавали и пренебрегвали голямото количество доказателства за аморалното държание на Маккарик още от 90-те години. В частност е упрекнат и папа Йоан-Павел II, който през 2000 година ръкополага Маккарик за архиепископ на Вашингтон и кардинал, макар че е осведомен с резултатите от следствие, че прелатът е вкарвал в леглото си семинаристи.

Днес обаче Франциск загатна Йоан-Павел II с хвалба и във връзка националния празник на Полша напомни думите на полския папа към младите за Божия подарък от националната и персоналната независимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР