Папа Франциск благодари на унгарците, че са приели украински бежанци,

...
Папа Франциск благодари на унгарците, че са приели украински бежанци,
Коментари Харесай

Папата призова Унгария да прояви милосърдие към всички бежанци

Папа Франциск благодари на унгарците , че са приели украински бежанци, и ги прикани да оказват помощ на всички нуждаещи се, като акцентира на културата на състрадание в страна, в която министър-председателят оправдава твърдата антиимиграционна политика със страхове, че миграцията заплашва християнската просвета на Европа.

Това заяви АП.

През втория ден от визитата си в Унгария Франциск се срещна с бежанци и небогати хора в църквата " Света Елизабет ", наречена на унгарска принцеса, която се отказала от благосъстоянието си , с цел да се посвети на бедните като последователка на съименника на папата, свети Франциск от Асизи.

Сред бежанците има и такива, които са избягали в Унгария от прилежаща Украйна, търсейки избавление от войната в Русия.

Веднага по-късно Франциск се срещна с представителя на Руската православна черква в Унгария , митрополит Иларион. Ватиканът заяви, че 20-минутната среща в посолството на Светия трон в Будапеща е била " сърдечна ".

Подкрепата на Руската черква за войната на Кремъл попречи на папската среща с патриарх Кирил, глава на Руската православна черква и съдружник на съветския президент Владимир Путин. Франциск и Кирил имаха среща през 2016 година в Куба , която означи първата среща сред папа и източноправославен водач от епохи насам.

В речта си в белокаменната черква " Света Елизабет " в Будапеща Франциск напомни, че Евангелието учи християните да демонстрират обич и съчувствие към всички, изключително към тези, които изпитват беднотия и болежка, и " даже към тези, които не са вярващи ".

" Любовта, която Исус ни дава и ни заповядва да практикуваме, може да ни помогне да изкореним злото на безразличието и егоизма от обществото , от нашите градове и местата, където живеем - безразличието е чума - и да възродим вярата за един нов, по-справедлив и приятелски свят, в който всички могат да се усещат като вкъщи си ", сподели той.
 Папа Франциск се среща с украински бежанци в Унгария
Папа Франциск се среща с украински бежанци в Унгария

Активисти обаче настояват, че съвсем не съществува система за поддръжка

Националистическото държавно управление на Унгария организира твърда антиимиграционна политика и отхвърля да одобри доста претенденти за леговище, които се пробват да влязат в страната през южната ѝ граница, което води до продължителни правни разногласия с Европейския съюз.

Консервативният министър председател популист Виктор Орбан съобщи, че миграцията заплашва да размени християнската просвета на Европа. Орбан, който заема поста от 2010 година насам, неведнъж е провел предизборни акции, в които е изтъквал заканите , които съгласно него мигрантите и бежанците съставляват за унгарците.

Докато държавното управление на Орбан поредно отхвърля търсещите леговище от Близкия изток и Африка, към 2,5 милиона украинци, бягащи от войната в страната си, намират отворени порти. Около 35 000 от бежанците остават в Унгария и са се записали за краткотрайна протекция там, по данни на Организация на обединените нации.

Въпреки това паричната помощ за украинските бежанци е нищожна. По-малко украинци са избрали да останат в Унгария, в сравнение с в която и да е друга страна в Източна Европа като се изключи Беларус.

Един от тези, които са избрали да останат, е Олеся Мисиац, здравна сестра, която е работила в киевската болница COVID-19, когато е избягала с майка си и двете си дъщери на 24 февруари предходната година. Първоначално тя отпътува за Нидерландия, само че високите разноски я принуждават да се реалокира в Унгария, където споделя, че си е намерила квартира и е родила третата си щерка, Мила, която е била на пейките в събота дружно с майка си и сестра си.

" Тук е безвредно ", споделя Мисиац за новия си живот. Тя сподели, че се надява един ден да се върне в Киев, само че към този момент тя и децата ѝ се приспособяват. " Искам да се върна вкъщи. Там е моят живот, това беше моят живот ", сподели тя. " Но войната промени живота ми ".
 Папа Франциск дойде на посещаване в Унгария
Папа Франциск дойде на посещаване в Унгария

Войната в Украйна и миграцията ще бъдат в центъра на визитата му

На пейките имаше очевидно малко цветнокожи хора. Сред тях беше художникът и режисьор Абузар Солтани, емигрант от Иран, който е прекарал 553 дни в една от директните зони на Унгария дружно с 10-годишния си наследник Армин, откакто през 2018 година унгарските управляващи са отхвърлили молбите им за леговище.

По-късно Солтани споделя за 18-те месеца, прекарани в контейнерни приюти, че са се чувствали като " рибки в аквариум ". Когато с решение на Европейския съд директните зони бяха затворени, Солтани избра да остане в Унгария, където живее и до момента .

Франциск похвали Католическата черква в Унгария за това, че е предоставила помощ на хората, бягащи от войната, и прикани да продължи да демонстрира състрадание към всички, които се нуждаят от помощ. Той изслуша описа на членове на украинско семейство, които са избягали от съветската инвазия и са пътували дни наред, с цел да стигнат до Унгария, откакто през май предходната година ракети са обстрелвали родния им град Днепър .

Олег Яковлев сподели, че е решил да докара брачната половинка си и петте си деца в Унгария, тъй като преди години е работил тук като готвач и си спомня, че е бил добре признат.

" За нас и нашите деца Унгария е началото на нов живот, на нова опция ", сподели Яковлев на Франциск, до момента в който двете му най-големи деца свиреха аржентинско танго на акордеон и саксофон за аржентинския папа. " Тук бяхме посрещнати и намерихме нов дом . "

В края на събитието група от маджарски ромски музиканти изсвири серенада на понтифика, с което провокира бурните аплодисменти и възгласи на публиката, а Франциск им подвигна палец .
 Папа Франциск: Все още съм жив
Папа Франциск: Все още съм жив

Той беше изписан от болница през днешния ден

Франциск стартира съботния си ден с посещаване на деца със зрителни и физически увреждания. Следобед той има първото си огромно обществено събитие в Унгария - юношески протест на спортния стадион в града.

Той възнамерява да приключи визитата си с меса навън в неделя и тирада в Католическия университет " Пазмани Петер " в Будапеща.

При идването си в Унгария в петък Франциск прикани Европа да откри още веднъж основополагащите си полезности на мирното единение, като осъди ескалацията на насилието във войната на Русия в прилежаща Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР