Папа Франиск прие оставката на полски епископ, чийто диоцез от

...
Папа Франиск прие оставката на полски епископ, чийто диоцез от
Коментари Харесай

Папа Франциск прие оставката на полски епископ

Папа Франиск одобри оставката на полски свещеник, чийто диоцез от седмици е разтърсван от хомосексуален скандал, само че свещеникът, в чийто апартамент е станало това, остава неизвестен и не е отхвърлен от служба. Полицията го проверява, в това число и за възпрепятстване на достъпа на органите на полицията и на незабавна помощ до парцела. Информацията е на Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция. 

Ватиканът не е съобщил повода, заради която свещеник Гжегож Кашак се е отдръпнал като началник на епархията в Сосновец, Югозападна Полша, добавя организацията, като отбелязва, че 59-годишният Кашак не е надалеч от нормалната възраст за отдръпване от поста.

Три седмици след експлоадирането на абсурда Кашак прикани свещениците в епархията си към смирение и молебствия за " наранените и опозорени свещеници ". В същото време той даде да се разбере, че свещеникът, забъркан в абсурда, ще бъде осъден от църквата, в случай че му бъде повдигнато обвиняване, тъй като " няма помиряване с духовното зло ".

" Всеки, чиято виновност е потвърдена, ще бъде осъден съгласно църковните догми без значение от решението на гражданския съд. Аз надълбоко скърбя за всички тези, които за наранени, и съм надълбоко тъжен, и даже скандализиран, от обстановката в Домброва Гурница ", написа епископът на 23 септември. Кашак е бил ръкоположен за свещеник през 2009 година, откакто за малко е служил като втори човек в Папския съвет за фамилията във Ватикана.

Въпросният духовник, за който се твърди, че е провел скандалното събитие, не е измамен под отговорност, показва АП. " Приемам това като явна офанзива против църквата, в това число против духовенството и вярващите, с цел да се унижат нейният статут, дилемите и задачата й ", са цитираните думи на свещеника, чието име не се посочва.

От няколко години полската католическа черква е разтърсвана от обвинявания за полово посягане над малолетни в средите на духовенството – кавги, които доведоха до отдръпването на няколко епископи и подкопаха репутацията на църквата в родината на починалия папа Йоан Павел Втори, отбелязва АП. Папският нунциат в Полша разгласи, че архиeпископът на Катовице Адриан Галбас краткотрайно ще управлява диоцеза на Сосновец, до момента в който бъде излъчен нов свещеник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР