Пантенолът се намира почти във всичко. В храни, хигиенни продукти,

...
Пантенолът се намира почти във всичко. В храни, хигиенни продукти,
Коментари Харесай

Пантенол за коса – Ползи за косата и скалпа

Пантенолът се намира съвсем във всичко. В храни, хигиенични артикули, добавки, грижа за кожата и артикули за грижа за косата. От много време пантенол за коса е извънредно издирван и почитан, поради неговите големи изгоди за косата. И макар че името му звучи изцяло научно, пантенолът е структурно сходен на витамин B-5.

Какво е пантенол и какво прави?

Пантенолът е химическо вещество, създадено от пантотенова киселина, известна още като витамин B-5. Тя може да бъде от ботанически източници или може да бъде създадена от животни. Пантенолът се употребява като добавка в козметиката. Когато тялото го усвои, пантенолът се трансформира във витамин В-5. Тялото се нуждае от витамин B-5, защото той подкрепя производството на кръвни кафези. Той също по този начин трансформира протеините и въглехидратите в сила.

Безопасен ли е пантенол за коса?

Да, пантенолът е утвърден като безвреден за локално приложение, даже при деца, от Американската администрация по храните и медикаментите и Европейската комисия по козметични съставки. Няма доказателства, че пантенолът предизвиква щета, когато се прибавя към артикули за коса и грижа за кожата.

Други имена на пантенол в продуктите за грижа за косата са:

  • провитамин В-5
  • D-пантотенил алкохол
  • декспантенол
  • алкохолен аналог на пантотеновата киселина

Защо пантенолът е значим в грижата за косата?

В продуктите за грижа за кожата витамин B-5 е от значително значение, тъй като основава здрава преграда против раздразнения, запечатва влагата, оставяйки кожата и скалпа меки, има успокоителен резултат, бори се с възпалителните процеси и подкрепя еластичността и подмладяването на кожата, оставяйки гладка текстура и ослепителен загар. Това значи, че пантенолът е жизненоважен за поддържането на уравновесен, овлажнен и предпазен скалп.

Витамин B-5 също оказва помощ за възобновяване на повредената коса, защото блокира влагата и се бори с резултатите на свободните радикали. Придава искра, мекост и мощ на косъма. Освен това предотвратява изтъняването на косата и неприятния косопад. Витамин B-5 взе участие в здравето на фоликулите, поддържайки здрав напредък на косата.

Ползите от пантенол за косата

Провитамин В-5 има доста потребни свойства за косата и скалпа. Пантенолът се употребява в грижата за косата най-вече за задържане на влага, защото има хидрофилна и хигроскопична химическа конструкция, което значи, че притегля вода от атмосферата и я свързва с нейните молекули.

1. Как провитамините въздействат на косата и скалпа?

Пантенолът е провитамин. Провитаминът е вещество, което тялото може да трансформира във витамин, откакто се всмуква. Това значи, че тялото може да извлече своите преимущества неотложно. Пантенолът дава всички преимущества на витамин B-5 за косата и скалпа – има изгоди срещу стареене и противовъзпалителни свойства, омекотяващ и хидратиращ резултат и защитни свойства.

Витамин В комплексът е от значително значение за здравето на косата.
Витамините от В комплекс вземат участие в доставянето на хранителни субстанции до скалпа. Те подкрепят възобновяване на скалпа, процеса на напредък на косата и обезпечават влага. Биотин (витамин B7), ниацин (витамин B3) и пантенол поддържат растежа на косата и салдото на скалпа. Те се борят със сухотата, борят се с увреждането на свободните радикали и поддържат производството на кератин, повишавайки здравината на косата.

2. Пантенолът е овлажнител и емолиент

Пантенолът има овлажняващи свойства. Той може изцяло да проникне в кутикулата на косъма, издърпва вода от въздуха и я запечатва, като изравнява кутикулата. Ето по какъв начин спомага за задържането на влага в косъма. Пантенолът се разпределя отмерено върху кичурите на косата и образува предпазен филм. Освен това успокоява и омекотява скалпа.

3. Пантенолът дава искра на косата

Защитното покритие, което пантенолът основава върху косъма, прави косата блестяща. Те отразяват светлината от повърхността на косата, тъй че кичурите наподобяват блестящи.

4. Пантенол за коса основава предпазен пласт

Същият равен филм работи като предпазен пласт. Бори се с увреждането на свободните радикали и резервира скъпата влага в косата, без значение от външните условия.

5. Пантенолът предизвиква задържането на влага

Както към този момент споменахме, пантенолът прониква в кутикулата на косъма и прибавя спомагателна влага от корена до върха.

6. Пантенолът понижава изтъняването и накъсването на косата

Пантенолът се всмуква бързо в косъма. Осигурява поддържане от вътрешната страна, като поддържа косъма здрав, надалеч от увреждане и раздробяване, без да се натрупва.

7. Пантенолът прави косата ви гладка и лесна за ръководство

Гладкият филм, който пантенолът основава върху косата, защищава косата от усложнение. Косата стават лесна за ръководство и е по-малко евентуално да се заплита и да образуват възли.

8. Пантенолът прави косата ви еластична, предотвратявайки накъсването

Като оставя кутикулата на косъма гладка и кичурите на косата покрити, пантенолът предотвратява накъсването и увреждането на косата. Косата също наподобява по-гъста и става по-гъвкава. Това значи, че е по-малко податлива на раздробяване.

Ползите от пантенола за вашия скалп

Пантенолът има изгоди и за скалпа. Бързо се всмуква от кожата, като предходник на витамин B-5. Така че има директни резултати върху скалпа, като нараснала хидратация и разтегливост, подмладяване на кожата, усъвършенствана микроциркулация до фоликулите и засилен напредък на косата.

1. Пантенолът надълбоко хидратира скалпа

С омекотяващи и овлажняващи резултати, пантенолът предотвратява накъсването на косъма. Косата, която е склонна към увреждане и раздробяване, постоянно няма провитамини B. И по-често сухата коса стартира с обезводнен скалп. B-5 усъвършенства бариерната функционалност на кожата.

2. Пантенолът запечатва влагата

Когато скалпът има мощна защитна преграда, влагата се поддържа непокътната. Предотвратяват се сърбеж, сухота и инфектиране. Скалпът остава мек и овлажнен. Пантенолът оказва помощ добре против сърбящ скалп и пърхот.

3. Пантенолът има противовъзпалително, лечебно деяние

Пантенолът има успокоителен резултат върху раздразнената, суха кожа заради своите противовъзпалителни свойства. Витамин B-5 понижава зачервяването, сърбежа и подуването на скалпа.

4. Пантенолът усъвършенства здравето на фоликулите

Подпомагайки основаването на нови кафези, намалявайки вредите и поддържайки салдото на скалпа, пантенолът способства за здравето на фоликулите. Здрави, мощни, подхранени фоликули значат мощна, плътна и витална коса.

5. Пантенолът не запушва фоликулите, и не се натрупва

Докато пантенолът основава защитно покритие на косата и скалпа, той не се натрупва. Няма восъчна текстура, по-скоро е водоразтворим. Не запушва фоликулите, оказва помощ за усмиряване на дразненето.

Натурални артикули, които съдържат пантенол

Потърсете съставки като:

Екстрактът от коприва той е цялостен с витамин В5 и подкрепя растежа на косата.

Аргановото масло е източник на витамини, в това число В-5. Подхранва косата в дълбочина, възвръща вредите, подкрепя подмладяването, успокоява раздразненията на скалпа и поддържа бариерата на скалпа.

Маслото от авокадо съдържа B-5 и е богато на мастни киселини, които оказват помощ за по-бързото снабдяване на изгодите от пантенола на скалпа и косата.

Маслото от жожоба съдържа B-5 и витамин Е, което е страховит овлажняващ сътрудник и се бори с оксидативния стрес. Също по този начин има конструкция, сходна на естествените масла за коса. Това значи, че не е комедогенен.

Ябълковият оцет е превъзходен източник на витамини и минерали, нужни за грижата за косата. Витамините В1, В2 и В6, биотинът, фолиевата киселина, ниацинът, пантотеновата киселина и витамин С вършат ябълковия оцет надълбоко зареждащ за вашата коса и скалп.

Вероятно можете да намерите пантотенова киселина в множеството формулировки за грижа за косата. Добре е обаче да се придържате към по-естествен метод. Шампоаните и балсамите без сулфати и парабени, съдържащи растителни екстракти, растителни масла и етерични масла, са богати на хранителни субстанции и не оказват тежко влияние върху косата и скалпа. Това значи, че всички дейни съставки имат по-малко свободни радикали, и не предизвикват вреди.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР