Паниката по изкупуването му предизвиква високата цена. Това заяви на

...
Паниката по изкупуването му предизвиква високата цена. Това заяви на
Коментари Харесай

Нинова за олиото: Паниката предизвиква високата цена


Паниката по изкупуването му провокира високата цена. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността.

Тя акцентира, че в България има голямо количество олио.

„ Имаме слънчогледово семе, с което да подсигуряваме производството на олио за идващите четири и половина години. Нямаме проблем със суровината “, акцентира тя.

По думите й вследствие на събитията от последните дни е почнала да се основава суматоха и хората да се презапасяват.

„ Не го правете. Има задоволително олио. Повишеното търсене покачва цената. Със личните си дейности провокираме по-голяма цена “, прикани Нинова.

Тя означи, че Комисията за отбрана на потребителя е направила 200 инспекции за последните 24 часа.

„ Производствената цена на олиото е 2 лева Това е по статистика на производителите, с които на следващия ден заран ще имаме среща. В някои магазини олиото стига до 6 лева В България има към 100 разнообразни продукта на олио “, уточни вицепремиерът.

Министърът даде образци за установените разлики в индустриалната, доставната и продажната цена.

„ Представете си, че олиото е създадено за 2 лева Има олио, което е доставено в магазина на цена от 2,97 лева, а се продава на рафтовете на магазина за 5,99 лева Разликата е 3 лв. и 2 ст. Следващ образец – доставна цена до магазина с Данък добавена стойност – 3,21 лева, продава се за 6.49 лева 3 лв. и 28 стотинки от горната страна. Трето – доставна – 2,92 лева Продава се на 4,99 лева Разликата е 2 лева и 7 ст. “, уточни.

По думите й инспекциите не са изборни, а във всички вериги и магазини. Тя изясни, че всички случаи ще отидат в Комисията за защита на конкуренцията за деформиране на пазара.

„ Има си механизми и Закон за защита на конкуренцията “, изясни министърът.

Тя разяснява още, че проблем няма и с доставките на нефт и газ. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР