Пандемията се отрази доста тежко върху пазара на труда у

...
Пандемията се отрази доста тежко върху пазара на труда у
Коментари Харесай

Експерт: Гоним вече 13 % безработица, а това не се е случвало от над 15 години

Пандемията се отрази много тежко върху пазара на труда у нас. Имахме доста огромни пикове и спадове през предходната година, само че стартът на новата година e много стеснителен – имаме рекорден брой от 15 000 нови безработни през първата седмица на януари. Това сподели в изявление за БГНЕС Георги К. Първанов, който е HR-експерт, член на УС на Българска асоциация за ръководство на хора (БАУХ).
„ По мои сметки към 12, може би даже 13% гоним към този момент безработица, което не се е случвало от над 15 години на пазара на труда. Ако продължим с това движение може да минем и 15% ”, сподели той. По публична информация от 10 януари тази година от Министерството на труда и обществената политика по предварителни данни към 31 декември 2020 година броят на записаните в бюрата по труда безработни е 220 292. Безработицата продължава да е към 7%. От началото на пандемията до края на 2020 година работа започнаха 210 562 безработни.
Броят новите безработни през първата седмица на януари, съгласно Георги К. Първанов е поради това, че се е събрала скрита безработица. „ Това са доста заведения за хранене и други обекти, които са се надявали да отворят по-рано, задържали са хората с отчасти възнаграждение. Има доста хора, които нямат право на компенсации и в този момент излизат като действителни числа като регистрирани безработни, и пикът е доста сериозен. Грубо казано: Добавяме към половин % всяка седмица към безработните. Това е ужасно нещо ”, съобщи той.
По думите на Първанов, в случай че не са били ограниченията, които са взети от общественото министерство в този момент безработицата щяла да е сред 18-20%.
„ Факт е, че тези ограничения работят. Когато се отвориха браншове след първото затваряне – август-септември-октомври, безработицата потегли надолу, започнаха да се отварят нови работни места, влязоха и някои по-малки вложители. Мерките, които се оферират – и субсидирана претовареност, и програмата 60/40, всичките й подварианти, несъмнено работят като задържащ фактор, само че е реалност, че цели бизнес-области са доста тежко ударени и това няма по какъв начин да се компенсира напълно ”, съобщи той.
Неговите наблюдения демонстрират, че с изключение на от заведения за хранене и хотели, огромен растеж на безработните има и в текстила, само че и от търговия и от други области.
„ Почти целият бизнес, който е обвързван със събития е неподвижен. Там не са заети толкоз доста хора, колкото в заведения за хранене и хотели, само че те не чакат преди март-април да бъдат проведени първи събития и личният състав е съвсем освободен. Доста тежка е обстановката при свободните специалности, в някои от сферите на услугите. Като цяло е доста значимо колкото може по-бързо да има отваряне. Според мен от 1 февруари е доста значимо да отворим оптимално бизнеса, тъй че да се върне стопанската система към естественото и да спасим тези останали работни места ”, съобщи той.
Първанов счита, че ще се види стабилизиране стига от 1 февруари да отпаднат ограниченията. „ Това, което се приказва е, че може би само моловете ще останат към момента за спомагателен интервал затворени. Ако всички останали – фитнеси, заведения за хранене и така нататък се отворят, ще забележим от 1 февруари един рестарт и много нови работни места, или такива, които се възвръщат. От 1 март стопанската система ще бъде съвсем напълно възобновена и чакам от есента да има сериозен подтик, уповавам се и да имаме естествен туристически сезон лятото ”, съобщи той.
HR-експертът поучава човек, който е останал без работа да е деен, да не чака да му изтекат помощите, в случай че изобщо получава такива. „ И да не чака обещания като тези: Изчакай, да забележим! Ще отворим! Сега си на половин заплата! Той би трябвало през днешния ден и в този момент да се задейства по всички канали в търсене на работа, да си осъвремени автобиографията или CV-то, да не пропуща канала персонални контакти – постоянно в България той носи някаква отрицателна стойност, а не е по този начин. Да потърси организации за асортимент на личния състав, всички уеб сайтове, които са профилирани за работа, наложително да има прекрасен профил в LinkedIn. Държа да кажа, че асоциацията, която съставлявам - Българската асоциация за ръководство на хора, беше доста дейна през предходната година и се опитахме да помогнем и на работодателите, борим се за цифрова трудова брошура и много други неща, само че като цяло обстановката на пазара на труда е притеснителна ”, съобщи Първанов.
Най-много са безработните сега от хотелоресторантьорския бранш. „ Там по последни данни, които гледах са изгубени сигурно най-малко 50 хиляди работни места, само че е доста мъчно да се сметне каква е действителната цифра и тя ще излезе най-вероятно със забавяне. Като цяло страната регистрира за целия интервал от предното затваряне досега, че към 150 хиляди работни места са чисто изгубени, т.е. това е добавка към безработните. Моята сметка е малко по-висока. С този старт на новата година, евентуално 180 -200 хиляди сме добавили като цяло ”, сподели той.
По думите му сега не престават да се търсят хора за места свързани с онлайн продажбите. „ Всички, които са свързани с тези продажби не престават да търсят хора и да се разрастват. Съответно обвързваните с тях куриерски компании са в напредък и там се търси непрекъснато личен състав. Традиционно веригите за хранителни, и освен такива артикули, които добре се развиват - не престават да търсят хора. Продължава и в IT-сектора, дори последните данни, които гледах тук имаше чист растеж от към 7000 на добавени работни места, може би да са стигнали и 10 000. Имаше спад, само че се възвърне търсенето в прът центровете и шерд сървис центровете – множеството от тях по този начин преструктурираха активността си, че можеш да си седиш в Габрово и в Шумен и да работиш за София, или отвън България. Доста от банките и телекомите също направиха такова решение, то дава опция за отдалечена работа ”, уточни той.
 
Всичко за безработицата - следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР