Пандемията роди няколко феномена, сред които може да се нареди

...
Пандемията роди няколко феномена, сред които може да се нареди
Коментари Харесай

Да се пестят ли непрекъснато обезценяващите се пари, или да се харчат?

Пандемията роди няколко феномена, измежду които може да се подреди и този, че невъобразим брой чартъри излетяха за Занзибар - дестинация освен без Коронавирус ограничавания, само че и по-евтина от предпандемичните времена. Оттогава се отприщи огромно пътешестване по сходни места със спестените от нормалните почивки пари.

Продължаващата да се форсира (на годишна база) инфлация слага финансите на нови тествания и вкарва в размишления като този - за какво да се пести, в случай че тя яде парите, дали пък не е по-добре парите да отидат за някое скъпо странствуване или за промяна на колата, което по този начин или другояче ще се наложи скоро. С други думи - да се пестят ли непрестанно обезценявани пари, или да се харчат?

В обстановки като тази всеки търси решение, което да е хем универсално, хем самостоятелно, споделя Десислава Николова, финансов анализатор от " Моите пари ".

А вие имате ли спешен фонд?

Според нея спестените пари никога не би трябвало да бъдат оставени на депозит, в случай че не става дума за така наречен спешен фонд, който всеки би трябвало да има. Учебникарско предписание е, че най-малко 10% от месечния приход би трябвало да отива в него.

Той може да бъдат държан на депозит, в разплащателна сметка или по различен метод, стига да има елементарен достъп до него при положение на потребност. Целта е при загуба на работа или при здравен проблем човек да може за 6 месеца да си посрещне наложителните разноски - за храна, битови сметки, заем, лизинг - всичко, което е закрепен разход.

Време е за бюджет, само че написан на лист

Според Николова е доста значимо не просто мислено да разпределяме приходите си по перата на месечните разноски, които считаме, че си знаем наизуст, само че и да го напишем - било на лист, било в " Ексел ". Причината е, че множеството хора имат в мозъка си съответни изчисления, които са доста разнообразни от това, което се случва в реалност. Писменият бюджет има за цел е да се види образно разпределението, а то е значимо. В него 50% от месечния приход би трябвало да покрие разноските за храна, здраве, комунални услуги, съществени артикули за бита, наем, превоз, облекла - всички закрепени разноски.

Друга част - 30% от прихода, се заделя за удоволствия - посещаване на заведения, занимания, почивки.

Останалите 20% от месечния приход би трябвало да отидат в спешния фонд, за вложения, спестявания.

Николова отбелязва, че в изискванията на висока инфлация това систематизиране може да търпи промени. Причината е, че тези 50% от прихода нарастват поради покачването на цените. Това значи, че може да се взима от фонда за удоволствия, с цел да се добавят парите за закрепени разноски. С други думи потребителят да се лиши от постоянния брой визити на ресторант, да вземем за пример и даже отмора. Това може да се наложи макар че във времена на висока инфлация всекидневно хората търсят по-евтини заместители на нормалните артикули, които купуват.

Изземването от фонда за удоволствия за задачите на неизменимите разноски предстоящо е неприятно за всеки или както споделя Десислава Николова: когато дадеш потребен съвет за персоналните финанси и множеството хора свързват това, което би трябвало да създадат, с болежка, която не желаят да претърпяват.

Как да се множат парите

Всичко спестено над спешния бюджет би трябвало да бъде вложено, още повече в този момент при тази висока инфлация, счита Николова.

Посочва, че няма универсално решение в какво да се влагат свободните пари. Напомня, че постоянно, когато човек се обърне за консултация към професионален капиталов фонд, първо минава през установяване на рисковия профил. " По мои наблюдения, пък и от изследванията, които съм правила, излиза, че българите като цяло нямат склонността да поемат финансови опасности и по тази причина избират да държат спестяванията в депозит и да купуват парцели, тъй като това е добре познато, въпреки че може парцелът да се окаже надценен и това да докара до загуба ", споделя Николова.

Самата тя всекидневно не предлага да се залага на избран тип актив като валута, метал и други, а по-скоро да се търси дълготрайна инвестиция, с цел да се обезврежда въздействието на инфлацията. Съвети за сходни ходове дават таман лицензираните капиталови медиатори.

Банките също оферират други възможности на депозита

Заради наводняването с пари огромните банки от най-малко година въобще стопираха да одобряват срочни депозити, а на обичайните спестители взеха да оферират опция - капиталови артикули. Това са оразмерени съгласно риска капиталови пакети. Това множеството финансисти дефинират като добра процедура, която оказва помощ да се промени настройката и да се види, че с изключение на депозит парите могат да работят за притежателя си. Същевременно обаче сходни инвестиции не носят кой знае каква рентабилност, а може да се окаже и че размерът на таксата за обслужване я надвишава, тъй като всекидневно тези пакети са за консервативно вложение.

Измамите в никакъв случай не спят

Измамните обещания за бързи облаги на огромни суми при оскъдни инвестиции в никакъв случай не са излизали от мода. На тях изключително уязвими са младежите, които към момента нямат нито сериозен житейски, нито опит във финансите, а също така изявленията в обществените мрежи на хора, демонстриращи първокласен живот, способстват за залитането им към сходни схеми.

Десислава Николова отбелязва, че в последно време се популяризират нов тип измами, свързани още веднъж с бързо замогване като от претендентите се изисква присъединяване в онлайн курс, членуване в клубове против такса и ангажимент да притеглят нови участници. Това е добре познатата типична пирамидална скица.

Николова показва, че посредством вложения не се забогатява бързо, нито някой лицензиран фонд би предложил такова нещо.

Предупреждава младежите да бъдат деликатни, когато им се оферират бързи и лесни облаги, тъй като това е знак, че сигурно става дума за машинация. Казва, че така наречен мултилевъл маркетинг, който се развива посредством непрестанно привличане на нови и нови участници, не е нещо ново, само че за разлика от добре развитите страни в България няма развито законодателство, което да го регламентира. Това разрешава и бързото разгръщане на този тип примамки.

Левовете - в марки

От зората на демокрацията множеството българи имат инстикт да пазят парите си като ги обръщат в конвертируема валута. Традиционно в предишното това избавление бе в американския $ или герамнаската марка.

Докато България е във валутен ръб, при което левът е привързан преди с марката, а в този момент с еврото, превалутиране на депозита е безмислено, споделя Николова. Напомня, че главното предписание е депозитите и заемите да се вземат във валутата, в която човек получава заплатата си. В противоположен случай може да се наложи в някакъв миг превалутиране, от което той да загуби, защото курсовете на валутите се трансформират.

Напомня за случая, в който преди години редица консуматори взеха жилищни заеми в швейцарски франкове, които бяха рекламирани като преференциални от банките, само че по-късно франкът доста нарастна и това усили задълженията на хората.

Лихвите по депозитите в никакъв случай няма да са същите

Притежателите на депозити несъмнено с трогване си спомнят за отминалите времена, когато лихвите по депозитите бяха достигнали 6-7%. След като централните банки, в частност ЕЦБ, започнаха да подвигат главните си лихви, се чака и тези по депозитите да стартират да отлепват от дъното. Според Николова това може да се чака месеци след решенията на централните банки, а за постигане на упоменатите към този момент равнища надали може да се мисли. А да се чака доходността от депозит да компенсира инфлацията въобще не може да се разчита. По последни данни на Национален статистически институт тя е 17.3% през юли на годишна база.

Николова припомня, че още след решението на ЕЦБ да стартира да покачва водещата си рента множеството огромни банки отстраниха таксите, които събираха от притежателите на огромни депозити, с цел да ги съхраняват. В същото време едвам 4, и то дребни банки, все още стартират минимално да покачват лихвите по депозитите, само че защото те имат дребен пазарен дял не може да се приказва за наклонност на пазара.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР