Пандемията промени из основи туристическата индустрия. Много от тези промени

...
Пандемията промени из основи туристическата индустрия. Много от тези промени
Коментари Харесай

От Австрия до Китай – най-добрите села за екотуризъм в света

Пандемията промени радикално туристическата промишленост. Много от тези промени се правят оценка като негативни, само че несъмнено има и позитивни трендове.

Една от тях е възходът на селския туризъм. Ако преди пандемията главните туристически потоци бяха ориентирани към международните столици и икономическите центрове, то през последните няколко години хората премислиха доста аспекти от живота си и обърнаха взор към извънградските региони. И тази наклонност се оказа устойчива във времето.

Затова и Световната организация по туризъм (UNWTO), организация на Организация на обединените нации, фокусирана върху устойчивия туризъм, за повторно изготвя лист на " най-хубавите " селски местоположения в света.

И за разлика от всевъзможните ранглисти, които могат да бъдат открити в обществените мрежи, UNWTO избира участниците в своя лист на база на техния резистентен метод към туризма и устрема им да усилват притока на туристи, без това да значи разрушение на природата.



" Наградата се присъжда на селски дестинации, които одобряват туризма като мотор на развиването си и нова опция за работни места и приходи, като в същото време резервират и предизвикват полезностите и бита на общността.

Инициативата също по този начин отличава селищата за техния ангажимент към нововъведенията и устойчивостта във всички нейни аспекти - стопански, обществени и екологични, и фокуса им върху развиването на туризма в сходство с Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации “, споделят в свое изказване от UNWTO.

В листата попадат общо 32 села от целия свят, като дестинациите не са класирани по даден симптом, а са подредени по азбучен ред по страни, показва CNN.

От Австрия, през Китай, до Етиопия

Всяка страна има право да показа за разглеждане три оферти, като единствено Испания съумява да класира и трите си претендента - Рупит, Алкесар и Гуадалупе, до момента в който съседката ѝ Португалия има един представител - Кастело Ново, едно от 12-те исторически села, заобиколени от планинската верига Сера да Гардуня.



Иначе, описът стартира Австрия и Цел ам Зее - малко градче, ситуирано на брега езерото Цел, в сянката на Кицбюелските Алпи, и близкия ски курорт Ваграйн. И двете наоколо до Залцбург.

Следва чилийското село Пукелдон - най-голямото от деветте села на остров Лемуй в чилийския архипелаг Чилое, следвано от две китайски дестинации - Дажай в северната провинция Гуанси и Джинзу в Чунцин, Югозападен Китай.

Като изключително забавно попълнение в листата се показва Чоке - село за екотуризъм в планината Чоке, ситуирано на към 320 км северозападно от столицата на Етиопия Адис Абеба.

Местната земеделска общественост употребява слънчева сила, биогаз и екологично ръководство на отпадъците, работи по стабилно ръководство на земята и предлага на туристите мед, кафе, лечебни билки и бира, създавани в района.



„ Наречена " Най-добрите туристически села ", програмата има за цел да се бори с обезлюдяването на селските региони, да предизвиква равенството сред половете, нововъведенията, инфраструктурата и вложенията и да понижава районното неравноправие в приходите и развиването.

Всичко това, като в същото време вкарва резистентен туризъм и понижава излъчванията и отпадъците. Селата, включени в листата, имат явен ангажимент към нововъведенията и устойчивостта във всички нейни аспекти - стопански, обществени и екологични ", се споделя още в изказване на UNWTO, представящо листата.

Пълният лист с „ Най-добрите туристически села “ можете да намерите ТУК.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР