Пандемията от КОВИД-19 от последните години показа на света нуждата

...
Пандемията от КОВИД-19 от последните години показа на света нуждата
Коментари Харесай

Нобелови лауреати споделят научни достижения и опита си с млади учени на форум в Германия

Пандемията от КОВИД-19 от последните години сподели на света потребността и значимостта от обмена на познания, хрумвания и опит сред учените. Повече от 70 години най-ярките мозъци в международната просвета споделят опита и научните си постижения с млади учени - студенти и докторанти, на конгрес, който се организира в немския град Линдау, на брега на Боденското езеро. От основаването си през 1951 година срещите на Нобеловите лауреати в Линдау са се утвърдили като неповторим интернационален конгрес за научни диспути и продан сред нобелисти и млади откриватели.

Идеята за конгрес, който да събира учени и Нобелови лауреати от цяла Европа, е на двама лекари от Линдау, описват уредниците на уеб страницата на форума. Целта им в средата на предишния век е да оказват помощ да се постави завършек на научната изолираност на Германия след Втората международна война. Франц Карл Хайн и Густав Вилхелм Парад търсят подпомагане от граф Ленард Бернадот, който живее на остров Майнау в Боденското езеро. Графът, който е член на шведското кралско семейство, въодушевено поддържа концепцията и им оказва помощ с контакти. Неговият дядо крал Густав Пети връчва първите Нобелови награди на лауреатите през 1901 година, когато е шведски престолонаследник.

Така създателите на концепцията слагат началото на форума с поддръжката на граф Бернадот и първата Европейска среща на Нобеловите лауреати по медицина събира в Линдау седем нобелисти и още 400 учени. Шведският крал Густав Шести Адолф изпраща приветствен адрес до форума.

„ Макс Борн се върна след войната и пристигна в Линдау с тогавашния си студент Вернер Хайзенберг, който бе останал тук и се опита да създаде немска нуклеарна бомба. И двамата си говореха спокойно ", споделя Андерш Барани, някогашен заместник-директор на Музея на Нобеловите награди. Той напомня, че след първата среща в Линдау граф Ленарт Бернадот е вдъхновен и предлага на срещите на учените да бъдат канени младежи, студенти, млади откриватели. Това се случва още през 1953 година и по този начин сбирките на брега на Боденското езеро стават конгрес за одобрени и за млади учени.

Шведският граф оглавява съвета на срещите в Линдау и доста повлиява развиването на форума през последвалите десетилетия. През 1987 година отпред на организацията на форума го заменя брачната половинка му графиня Соня, а през 2008 година тяхната щерка - графиня Бетина Бернадот, поема председателството на организацията.

Досега над 35 000 студенти, докторанти и постдокторанти са взели участие в конференциите в Линдау и всеки от тях остава дипломат на научния разговор, означават уредниците.

Всяка от срещите в Линдау, които се организират годишно, е отдадена на Нобеловите награди в една от трите научни дисциплини - физика, химия и физиология или медицина. На всеки пет години се организира интердисциплинарна среща, а на всеки три години в немския град на брега на Боденското езеро се събират нобелисти и откриватели в региона на стопанската система. В продължение на няколко дни участниците обменят познания, хрумвания и опит в разнообразни формати - лекции, полемики, научни разходки.

Миналата година се организираха два форума - 71-вата Среща на Нобеловите лауреати в Линдау, отдадена на химията и 7-ата Среща в Линдау по стопански науки.

Тазгодишното 72-ро издание на Срещата на Нобеловите лауреати в Линдау е отдадена на физиологията и медицината. Тя ще се организира от 25 юни до 30 юни и ще срещне 38 лауреати на Нобелова премия с над 600 млади откриватели от целия свят.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР