Пандемията от КОВИД-19 на Балканите продължава да отслабва. Носенето на

...
Пандемията от КОВИД-19 на Балканите продължава да отслабва. Носенето на
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Пандемията от КОВИД-19 на Балканите продължава да отслабва. Носенето на защитни маски навън отпадна като условие при опазване на рекомендацията за съблюдаване на отдалеченост и слагане на маска при скупчване на огромен брой хора.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31312
Някои страни анулираха условието за носене на маски и в затворените публични пространства, а други напряко се върнаха към „ остарялото обикновено “, написа Българска телеграфна агенция. Следват вести за развоя на пандемията по страни:

АЛБАНИЯ

Новите случаи на КОВИД-19 в Албания през последните седем дни са общо 265, а смъртните случаи са два, сочат данни на университета „ Джонс Хопкинс “. Епидемичната обстановка е значително по-различна от пика през януари, когато се записаха по към 4000 новозаразени дневно. 

В страната са сложени 2 801 184 дози ваксина против КОВИД-19 на 1 222 698 души. Напълно имунизирани са 42,84 % от албанците. До 14 април са доказани 274 320 случая на заразяване и 3494 смъртни случая от заболяването.

Албания отстрани от началото на април рестриктивните мерки за събиране на огромен брой хора. През март страната отстрани изцяло полицейския час сред 23 и 6 ч. и понижи на пет дни карантината за хората с позитивен резултат на теста за ковид.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

През миналата седмица в Босна и Херцеговина са регистрирани общо 391 нови случая на КОВИД-19 и 16 смъртни случая, свързвани с заболяването. Пикът на последната вълна бе през януари, когато се записаха по над 5000 случая на ден.

Страната продължава да е с доста ниско равнище на имунизация – едвам 25,63 % от популацията. Поставени са 1 924 950 дози ваксина на 846 080 души, сочат данните на университета „ Джонс Хопкинс “. Общият брой на доказаните случаи на КОВИД-19 в Босна е 376 339, а на смъртните случаи, свързани с заболяването – 15 744.

ГЪРЦИЯ

Спад на новите случаи на КОВИД-19 и на % позитивни проби се записва и в Гърция. Смъртността при коронавирус инфекциите обаче продължава да е висока, сигнализират локалните медии. За интервал от седем дни са регистрирани общо 80 092 нови случая и 452 смъртни случая от заболяването. Общият брой на инфектираните е 3 206 948, а на умрелите с коронавирус – 28 344. Седемдесет и един % от популацията на Гърция е имунизирано против новия ковид, по данни на университета „ Джонс Хопкинс “.

Гърците ще отпразнуват Великден в изискванията на в този момент съществуващите ограничения, като рекомендацията е да се носят маски на открити пространства, където има скупчване на хора. Църковните храмове ще бъдат отворени за вярващи, само че при съблюдаване на здравните протоколи – показване на документ за имунизация или преболедуване. Ако нямат сходен документ, искащите да участват на литургиите ще би трябвало да показват негативен тест за коронавирус. Изискването важи и за децата сред 4 и 17 години. Задължително е потреблението на защитни маски, като изключение се прави единствено за църковните чиновници по време на литургия. 

Тази седмица гръцкото държавно управление разгласи ново намаляване на противоепидемичните ограничения: от 1 май до 31 август няма да се изисква показване на документ за имунизация или преболедуване при посещаване в затворени и отворени публични пространства. Европейските документи ще останат в действие при пътувания, като следва преразглеждане на листата на страните, за които важи това. 

РЕПУБЛИКА КИПЪР

През миналите седем дни в Република Кипър са регистрирани общо 13 068 нови случая на заразяване и 34 смъртни случая, свързвани с КОВИД-19. Пикът на последната вълна бе през март, когато дневно се разболяваха по към 6000 души, до момента в който тази седмица дневните случаи са по към 1400. От началото на пандемията в Република Кипър са доказани общо 462 945 инфектирани и 989 смъртни случая, свързани с заболяването. Напълно имунизирано е 53,84 % от популацията, сочат данни на университета „ Джонс Хопкинс “.

От понеделник (11 април) в Република Кипър бе анулирано носенето на защитни маски навън. Намален бе и интервалът на самоизолация за хората, които са били в непосредствен контакт със инфектиран с коронавирус от седем на пет дни. Кипърските управляващи отстраниха също задължението да се показва документ за имунизация, преболедуване или отрицателен резултат от тест на работното място, като се изключи работещите в здравния бранш. В мощ остана условието за показване на документ в заведенията за хранене и занимания, в казина, театри, киносалони, игрища, увеселителни паркове.  

От 18 април ще отпадне условието за попълване на формуляр за локализиране на пасажерите при идване в Кипър. Ще отпадне и категоризацията на страните по отношение на риска от КОВИД-19, както и множеството здравни протоколи, свързани с пътуванията. 

КОСОВО

Косово също записва спад на новите случаи на заразяване. В сряда те бяха 23, а в четвъртък – 14. По време на пика на последната вълна през януари дневният брой на новите случаи бе към 4000. Към 14 април дейните случаи са 497, заяви Националният институт за публично здраве, представен от КосоваПрес.

За интервал от седем дни в Косово са регистрирани 161 нови случая и един смъртен случай от заболяването, демонстрират данни на университета „ Джонс Хопкинс “. Общият брой на доказаните случаи в Косово е 227 789, а на смъртните – 3138. Близо 46 % от популацията е изцяло имунизирано. По данни на Националния институт за публично здраве с втора доза в Косово са имунизирани 821 281 души, а бустерни дози са си сложили 100 750 жители на Косово.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Сто осемдесет и пет нови случая на КОВИД-19 бяха регистрирани в Република Северна Македония в сряда по отношение на над 2000 през януари, когато бе пикът на последната вълна на епидемията. За интервал от седем дни са регистрирани общо 1010 нови случая. След заразяване с новия ковид през последната седмица са умряли 22 души. От началото на пандемията в Северна Македония са се заразили 308 152-ма и са умряли 9256 души. Напълно имунизирано е малко над 40 % от популацията.

Тази седмица в Северна Македония отпадна условието за наложително носене на защитна маска на закрито. Изключение от мярката са единствено здравните центрове, аптеките, градския превоз, институциите за грижи за възрастни хора и хора със специфични потребности. Учениците в гимназиите също към този момент могат да посещават занятия с физическо наличие без да е належащо да носят защитни маски. Комисията по инфекциозни заболявания  препоръча и унищожаване на наложителното показване на зелен документ за влизане в страната. Сертификатите обаче  ще останат годни за влизане в заведения за публично хранене. 

РУМЪНИЯ

Вчера Румъния записва 1477 нови случая на КОВИД-19 от 23 884 направени теста, или 6,18 % позитивни резултати. В сряда новите случаи бяха 1602, само че още веднъж надалеч под броя от 40 018, регистрирани през февруари при пика на последната вълна. За интервал от седем дни в Румъния са регистрирани общо 10 751 новозаболели и 138 смъртни случая, свързани с коронавирус. Общият брой на доказаните случаи е 2 877 544, а на смъртните – 65 285, сочат данните на здравните управляващи.

В началото на март Румъния анулира всички ограничавания, свързани с КОВИД-19. Състоянието на паника, което беше в действие от 18 май 2020 година, изтече и не бе възобновено. 

Националният статистически институт заяви тази седмица, че смъртните случаи през февруари 2022 година са били с 12 % повече спрямо януари и с 25 % повече по отношение на февруари 2021 година, когато Румъния се сблъска с третата вълна на пандемията и още не бе почнала всеобщата имунизация. Към днешна дата изцяло имунизирано е съвсем 42 % от популацията.

СЛОВЕНИЯ

През миналите седем дни в Словения са регистрирани общо 12 046 нови случая на заразяване и 28 смъртни случая, свързвани с коронавирус. В сряда бяха доказани 1709 новозаболели и четири смъртни случая за разлика от над 23 000 новозаразени при пика на последната вълна през февруари. В Словения са регистрирани общо 992 497 случая на заразяване и 6545 смъртни случая, свързани с КОВИД-19. Ваксинирано е близо 59 % от популацията.

От през вчерашния ден в Словения не се изисква носене на защитна маска на множеството закрити публични места. Маските остават обаче наложителни в опазването на здравето, в домове за възрастни хора и в обществените институции. На останалите закрити места маските са единствено целесъобразни.

СЪРБИЯ

Епидемичната обстановка в Сърбия е постоянна, само че вирусът продължава да циркулира, правят оценка локалните здравни експерти. През миналите седем дни са регистрирани общо 7592 нови случая и 56 смъртни случая, свързани с заболяването. В сряда бяха регистрирани 1057 новозаболели, до момента в който по време на пика на последната вълна през януари за един ден бяха регистрирани близо 37 000 нови случая. От началото на пандемията в Сърбия са се заразили 1 992 677 души и са умряли 15 906 инфектирани с новия ковид. Ваксинирано е малко над 47 % от популацията.

ТУРЦИЯ

В Турция в сряда бяха регистрирани 5529 нови случая на КОВИД-19 и 31 смъртни случая. За последните седем дни броят на новозаболелите е общо 48 126, а на смъртните случаи – 218. През последните седмици се регистрира значително понижаване на броя на новозаразените. Окръжният шеф по опазване на здравето в Истанбул проф. доктор Кемал Мемишоглу сподели, че към този момент може да не се приказва всеки ден за ковид. Според него след месеци КОВИД-19 ще се трансформира в нормално сезонно заболяване. 

От началото на пандемията в Турция са се заразили 14 978 031 души и са умряли 98 493. Напълно имунизирано е 63,54 % от популацията, като са сложени над 147,3 милиона дози ваксина.

ХЪРВАТИЯ

Хърватия се върна към " остарялото обикновено " на 9 април, откакто съвсем всички противоепидемични ограничения, прилагани през последните две години, бяха анулирани.

Всички противоепидемични правила, като се изключи задължението за носене на защитни маски в здравните институции и обществените домове, към този момент не са в действие. Отменена е и карантината за хора, които са били в контакт със инфектирани с КОВИД-19.

Броят на новите случаи понижава, като в сряда бяха регистрирани 1142 инфектирани по отношение на над 11 000 през януари, когато беше пикът на последната вълна. За седемдневен интервал са регистрирани общо 5674 новозаболели и 61 смъртни случая. Общо от началото на пандемията са доказани 1 110 989 положителни и 15 707 умряли след заразяване с новия ковид, сочат данни на университета „ Джонс Хопкинс “. Малко над 55 % от популацията е изцяло имунизирано. Здравните управляващи предлагат втора бустерна доза за хората над 80 години, както и за настанените в старешки  домове на възраст над 65 години.

ЧЕРНА ГОРА

В Черна гора в сряда бяха регистрирани 74 нови случая на КОВИД-19, до момента в който в пика на последната вълна през януари за ден бяха регистрирани близо 3000 инфектирани. За интервал от седем дни общият брой на новите случаи е 385, а смъртните случаи са 2. От началото на пандемията в Черна гора са доказани 233 908 инфектирани и 2708 умряли с коронавирус. Напълно имунизирани са малко над 45 % от черногорците.

В края на предходната седмица Черна гора смекчи противоепидемичните ограничения, като носенето на защитни маски към този момент е наложително единствено в здравните заведения и в публичния превоз. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР