Пандемията от коронавирус в световен мащаб се разраства. Правителството на

...
Пандемията от коронавирус в световен мащаб се разраства. Правителството на
Коментари Харесай

COVID-19: Извънредно положение в Мадрид, абсолютен рекорд на заразени в Русия |

Пандемията от ковид в международен мащаб се разраства. Правителството на Испания разгласи изключително състояние в и покрайнините на Мадрид, с цел да наложи частична обсада за ограничение на бурното разпространяване на новия ковид (COVID-19), незачитайки съпротивата на районните управляващи, оповестява " Франс прес ".

" Правителството реши да разгласи изключително състояние за идващите 15 дни ", съобщи здравният министър Салвадор Ила след изключително съвещание на държавното управление, откакто висшият съд на региона анулира рестриктивните мерки, наложени на 4,5 милиона души в и към столицата.

" Защитата на здравето на хората в Мадрид е безусловно належащо ", настоя той, акцентирайки данни, които демонстрират, че 66 души са умряли през последната седмица, а към 500 души " се борят за живота си в реанимация ".

" Търпението има граница ", акцентира още испанският здравен министър, сочейки с пръст районните управляващи в Мадрид поради това, че не са подхванали дейности.

" Трябва да се вземат ограничения за отбрана здравето на жителите на Мадрид и за попречване на разпространяването на болестта в други области ", посочи Салвадор Ила.

Междувременно в Русия беше регистриран безспорен връх на заболеваемостта от ковид от началото на пандемията – повече от 12 100 нови случая през миналото денонощие. Предишният връх от над 11 600 инфектирани беше регистриран на 11 май.

Лидер по разпространяване на коронавирусната зараза остава Москва с над 3700 нови случая за денонощие. От през днешния ден в столицата се вкарват нови ограничавания.

До 28 октомври се стопират преференциалните карти за пътешестване в градския превоз на пенсионерите, а до 18 октомври – на учениците. Тогава завършва есенната почивка.

Все по-вероятно е прекосяването на учебните заведения към отдалечено образование още от идващия ден. Междувременно от Научен център по вирусология и биотехнология „ Вектор “ в Новосибирск оповестиха, че на 15 октомври ще бъде записаната разработваната от тях втора съветска ваксина против COVID-19.

Първата, основана в Националния проучвателен център по епидемиология и микробиология „ Гамалея “, получи публична регистрация на 11 август – преди началото на третия финален стадий на клиничните проучвания.

Словакия записва днес пореден дневен антирекорд на новите случаи на ковид, което принуди управляващите да поискат от армията да помогне на здравните чиновници и да предупредят за въвеждане на по-строги рестрикции на
публичния живот, предаде Ройтерс.

Министърът на защитата Ярослав Над съобщи, че близо 1500 военнослужещи ще бъдат командировани в помощ на здравната система. Първоначално 267 от тях ще бъдат на разположение на здравните управляващи през уикенда, с цел да оказват помощ за следене на контактите на инфектираните с ковид.

Словакия регистрира 1184 новозаразени с ковид за денонощие, оповестиха управляващите, с което общият брой на инфектираните в страната с население 5,5 милиона души доближи 16 910. Към днешна дата смъртните случаи са 57, а приетите в болница с COVID-19 - 370. 

Здравният министър Марек Крайчи съобщи, че базовото репродуктивно число за разпространението на болестта е към 1,4, което значи удвояване на новите случаи за седмица.

Словашките управляващи към този момент заобиколиха въвеждането на обща карантина, само че вкараха задължително носене на маски в закрити публични пространства, ограничиха броя на клиентите в магазините, разпоредиха заведенията за хранене и питейните заведения да затварят в 22.00 ч. и ограничиха броя на участниците в спортни и публични прояви.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР