Пандемията от коронавирус ще доведе до влошаване в стандарта на

...
Пандемията от коронавирус ще доведе до влошаване в стандарта на
Коментари Харесай

Идва тежка криза, която ще влоши стандарта на живот

Пандемията от ковид ще докара до утежняване в стандарта на живот. Това предвижда ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Световната стопанска система отбелязва невиждан спад от 4.4%. Частично възобновяване се чака следващата година, само че не задоволително, с цел да ни върне на предкризисните равнища. Очаква ни утежняване на стандарта на живот в съвсем всички страни, безапелационна е Георгиева, представена от Българска национална телевизия.

" Препоръката ни е да се поддържат компаниите и семействата, с цел да избегнем пагубно стесняване на стопанската система. Ние също би трябвало да пазим квитанциите, да сме доста виновни за това по какъв начин се употребяват парите на данъкоплатците.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Световната икономическа интензивност последователно се възвръща...

Днес е по-опасно да създадем по-малко, в сравнение с да създадем малко повече от нужното. Правителствата би трябвало да стартират да оглеждат кого поддържат, дали не са компании със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане вечно ", изясни Георгиева.

По думите ѝ България все още се оправя с рецесията по-добре от доста други страни – както във връзка с инфектираните, по този начин и във връзка с икономическите ограничения.

България се оправя добре с провокациите на пандемията, само че има още какво да направи, уточни ръководителят на МВФ. Тя обърна внимание, че главната поддръжка за възобновяване от рецесията би трябвало да пристигна през фискалните ограничения – т.е. посредством подпомагането на семействата и компаниите, а не толкоз през банковата система.

Неравенството в международен мащаб и сред страните, и вътре в самите страни, се задълбочава поради пандемията, съобщи Кристалина Георгиева.

На въпрос на БНР дали това неравноправие изисква преосмисляне на данъчната политика, посредством която се обезпечава финансов запас за стимулиране на стопанската система и за превъзмогване на неравенството, Георгиева съобщи: " На доста места по света през днешния ден се водят полемики за и това е полемика, която, аз съм уверена, ще има място и в България ".

" Има елементи на стопанската система, които в действителност печелят от нея – цифровата стопанска система сигурно, високотехнлогочните браншове, промишлеността на опазването на здравето ", аргументира се тя.

Шефът на МВФ дефинира като мъчно нанагорнище предстоящото възобновяване от рецесията в международен мащаб. " В България имаме доста планини и ние знаем какво значи мъчно нанагорнище. Това ни следва ".

Тя е уверена, че не би трябвало да се стига до цялостно затваряне на стопанската система, а да се залага на баланс сред поддържането на здравната система и икономическия живот.

" Моята предшественичка Кристин Лагард споделяше: " Като грее слънце, ремонтирайте покрива. Моят опит е малко по-различен. Моят опит е: като вали из ведро и е продънен покривът, нямаме различен избор, с изключение на да го ремонтираме. Време за промени ", прикани Георгиева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР