Пандемията от коронавирус нанесе тежки удари на тазгодишния ваканционен туризъм

...
Пандемията от коронавирус нанесе тежки удари на тазгодишния ваканционен туризъм
Коментари Харесай

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата

Пандемията от ковид нанесе тежки удари на тазгодишния ваканционен туризъм по целия свят, а България не е изключение. Летният туристически сезон в страната стартира чак края на юни, само че съвсем без туристи в пенсионна възраст, които са най-силно застрашени от заразяване с Ковид-19. В предходни години точно тези по този начин наречени " бест-ейджъри " бяха значим източник на приходи за по-реномираната част от хотелската база по Черноморието първоначално и в края на летния сезон.

Тазгодишните упования за сезона сочат седемкратно стесняване на броя на непознатите туристи в българските летни курорти - на фона на известно раздвижване на вътрешния туризъм, който в този момент компенсира част от загубите на туроператори в по-малки центрове като Обзор, Несебър, Поморие и хотелите на юг от Бургас. Приносът на туризма в брутния вътрешен артикул (БВП) на България тази година спрямо предходната вероятно ще падне под миналогодишните 12% - макар новите данъчни облекчения. Експертите чакат и стесняване на сивия бранш в сектора. Понастоящем националната статистика регистрира едвам 3 500 места за настаняване в хотели, къщи за посетители, санаториуми, пансиони и хижи. Но обявите за нощувки, предлагани в интернет, разкриват, че на процедура в България има близо 20 хиляди такива обекта, твърди шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Срив в интернационалния туризъм

Представителят на един от най-големите немски туроператори " DER Touristik Deutschland " Калин Сутев споделя, че до момента са анулирани три четвърти от направените на немския пазар до края на февруари записвания за летуване в България. Сред тях са безусловно всички поръчки за групови визити на немски пенсионери, които обичайно употребяват и огромен брой спомагателни физиотерапевтични и балнеоложки услуги.

" Тази година спадът на немски туристи ще бъде към 70%. По категорично разпореждане на " DER Touristik " от офертите ни бяха изключени опциите за юношески туризъм, които някои наши недоброжелатели свързват с взрива на нощните алкохолни турове по заведения в курорти като Златни пясъци и Слънчев бряг ", отбелязва Сутев. Според него, единственият ярък лъч е фактът, че броят на новите записвания в офисите на немския туроператор стартира последователно да се приближава до броя на анулираните поръчки. " Наблюденията ни сочат, че работещите български черноморски хотели и заведения за хранене много прецизно ползват изискваните от немската страна противоепидемиологични ограничения. Подготовката за това е почнала още през май. Опасността в този момент обаче идва главно от безотговорното държание на обособени немски туристи, които подценяват разпоредбите ", показва Сутев и прибавя, че туроператорът на може да следи или глоби всеки обособен екскурзиант.

Друг мотив за паника във връзка с бъдещето на черноморските летовища е продължаващото им презастрояване, което представителят на " Der Touristik " изрично не утвърждава. То не се харесва и на част от " туристите-носталгици " - хората от някогашната Германска демократична република, които в младостта си са летували по Черноморието. " Те помнят това, което беше, и не престават да се връщат всяко лято в България. Други пък харесват новите първокласни хотели, в които са вложени доста средства - за разлика от Гърция, където вършат чудеса с една кофа багра ", споделя Калин Сутев.

Положителните резултати от пандемията

Румен Драганов показва пандемията като причина за пренасочването към черноморските курорти на 80% от българските туристи, които другояче биха избрали отдих в гръцки и турски курорти. " Макар че по Черноморието общо за юли и август имаме с 2 милиона туристи по-малко спрямо предходната година, някои хотелиери в дребните морски и планински градчета избраха да рискуват и да отворят, само че да запазят личния състав и непрекъснатите си клиенти. И точно те завоюваха в пандемията и в рецесията за задгранични клиенти, тъй като привлякоха български туристи и даже бележат върхове по претовареност на легловата си база с от дълго време невиждания растеж от 14%.

Големият удар понесоха хотелите, които разчитат напълно на чартърните полети, и които нямат лични паркинги за възможни клиенти от България и Румъния ", обобщи Драганов изводите от тазгодишния туристически сезон. Ниската за сезона претовареност по Черноморието е дала късмет на работещите комплекси да наемат най-хубавите експерти - мениджъри, снабдители, готвачи, сервитьори, рецепционисти, добавя специалистът.

Драганов е прелестно сюрпризиран от запълнения в този момент до дъно с български туристи град Поморие, прочут с съветската си колония. " Навсякъде оферират прясна и вкусна морска храна, даже се образуват опашки, което от дълго време не сме виждали ", показва той. И още: наемът за шезлонг на плажа към този момент е единствено 1,30 лв., тероризиращите децибели на нощните заведения са понижени, наподобява липсват и среднощните фойерверки, които нарушават съня на почиващите.

Проблемът с презастрояването - поради корупцията

Продължаващите неласкави мнения за качеството на обслужването по морето Драганов приписва на " мърморещите туристи ", които все търсели пошлото, а не виждали подобренията. Шефът на Института за разбори и оценки в туризма поддържа сътрудника си Калин Сутев за продължаващата щета от презастрояването на българските курорти. " Цялата корупционна система, започваща от министерствата и стигаща до кметовете и основните архитекти на общините, е отговорна за разрастването на това зло ", безапелационен е Румен Драганов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР