Пандемията от COVID-19 се е отразила добре на портфейлите на

...
Пандемията от COVID-19 се е отразила добре на портфейлите на
Коментари Харесай

Милиардерите са се увеличавали с по един на ден по време на пандемията

Пандемията от COVID-19 се е отразила добре на портфейлите на богатите.

Малко над 570 души са станали милиардери от 2020 година насам, с което общият брой на хората с 10-цифрено положение е повишен до 2 668, съгласно разбор на Oxfam. Това значи, че светът се е сдобивал с по един нов милиардер почти на всеки 30 часа по време на пандемията.

Докладът, който се базира на данни на Forbes, преглежда усилването на неравенството през последните две години. Публикуването му съответствува с началото на Световния стопански конгрес в Давос, където се събират някои и от най-богатите хора в света и международни водачи.

Общото положение на милиардерите е скочило с 3.8 трлн. $, или 42%, до 12.7 трлн. $ по време на пандемията. Голяма част от нарастване се дължи на растежа на финансовите пазари, който бе подкрепят от наливането на средства от страна на държавните управления в международната стопанска система за смекчаването на финансовите последствия от пандемията.

По-голяма част от нарастването на благосъстоянието е регистрирано през първата година на пандемията. След това следва едно плато и лек спад, споделя пред CNN Business Макс Лоусън от Oxfam.

В същото време COVID-19, засилващото се неравноправие и покачващите се цени на храните биха могли да тласнат към 263 милиона души към последна беднотия тази година, изтривайки постигнатия през последните десетилетия напредък в тази тенденция, се споделя в отчет на Oxfam от предишния месец.

"Никога не съм виждал такова фрапантно нарастване на бедността и на благосъстоянието едновременно, " споделя Лоусън. "Това ще навреди на доста хора. "

Потребителите по света би трябвало да се оправят с по-високите цени на енергийните и питателните артикули, само че корпорациите в тези промишлености и техните водачи се облагодетелстват от покачването на цените, споделят от Oxfam.

Общото положение на милиардерите в бранша на храните и агробизнеса се е нараснало с 382 милиарда $, или 45%, през последните две години, с регистрирана инфлация. През 2020 година са се появили 62-ма нови милиардери в хранителния бранш.

Междувременно персоналното положение на техните сътрудници от бранша за рандеман на нефт, природен газ и въглища скача с 53 милиарда, или 24%, от 2020 година, след регистрирана инфлация.

По време на пандемията са се появили 40 нови милиардери във фармацевтичната промишленост, която бе в челните редици на борбата против COVID-19 и бенефициент на милиарди долари публично финансиране.

В софтуерния бранш има доста милиардери, включително и седем от 10-те най-богати хора в света, като създателят на Telsa Илон Мъск, създателят на Amazon Джеф Безос и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Тези хора са нараснали положението си с 436 милиарда $ до 934 милиарда $ през последните две години след регистрирана инфлация.

Данъчно облагане на богатите

Като мярка за битка с голямото усилване на неравенството от Oxfam приканват държавните управления да таксуват с налози богатите и корпорациите.

Организацията приканва за краткотраен налог от 90% върху свръх корпоративните облаги, както и за еднократен налог върху благосъстоянието на милиардерите.

От Oxfam също по този начин упорстват за непрекъснат налог върху благосъстоянието на супербогатите. Организацията предлага 2% налог върху активите за над 5 млн. $, който нараства до 5% за благосъстояние от над 1млрд. $. Подобна мярка би набрала 2.5 трлн. $ в международен мащаб.

Не доста държавни управления обаче одобряват налози върху благосъстоянието. Усилията за налагане на налози върху положението на най-богатите американци не стигат надалеч в Конгреса в последните години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР