Пандемията от COVID-19 преобърна живота на милиони хора по света.

...
Пандемията от COVID-19 преобърна живота на милиони хора по света.
Коментари Харесай

Има усещане за надежда, отчитаме ръст, макар и малък, в националния индекс на щастието

Пандемията от COVID-19 прекатурна живота на милиони хора по света. Въпреки тежката година обаче, прекарана значително под знака на тежки противоепидемични ограничения, отчитаме растеж, въпреки и дребен, в националния показател на щастието.  Това сочат данните от Третия народен показател на щастието – проучване, направено по поръчка на сп. „ Мениджър “ и показано през днешния ден по време на особено събитие в Event Space Sofia.

Обобщеният  Индекс на щастието за България все още на проучването е 57.0 т. от оптимално вероятните 100 т. (полюсът на цялостното щастие). Този резултат е малко по-висок от записания при започване на 2020 година (56.6 т.), само че разликата не е статистически значима, разяснява социологът Живко  Георгиев, началник на изследването.

Относително непроменяемо е разпределението на самостоятелните стойности на Индекса :

- 6% от изследваните имат резултат сред 77-100 т. и според методологията на това изследване можем да идентифицираме като изцяло щастливи

- 22% са с 66-76 т. - щастливи

- 46% са с резултат сред 50-65 т. - съвсем щастливи

- 26% с под 50 т. са в една или друга степен нещастни

Регистрираме показателен спад на нещастните през 2021 година с 3% по отношение на 2020 година

Има усещане за вяра, добавя г-н Георгиев. Сезонът и изборите несъмнено са фактор, безапелационен е той. Същевременно наподобява, че хората считат, че пандемията върви към своя край. 

Как тъкмо обаче се отрази рецесията с COVID-19 върху нашия живот?

На въпроса " Как се е трансформирало качеството на живот от януари 2020-та до май 2021-ва? ", 40,2 % споделят, че качеството на живот им се е сринало. Едва 9,3 % декларират, че в този момент е по-добре. За останалите 50,5 % няма никаква смяна.

Същевременно - даже и приходите да са паднали, разноските са намалели. Отчита се и усъвършенстване в околната среда.

Струва си да се означи също по този начин, че колкото по-възрастни са хората, толкоз по-нисък е показателят на щастието. Но това не е характерно за България, сходни трендове се следят по целия свят.

" Моите упования бяха, че ще има по-сериозен срив, а подобен няма - заяви още господин Георгиев по време на представянето на резултатите. - Ще има нормализация доста по-бързо, в сравнение с чакахме ".

" В българина има здрава виталност. Той е станал специалист в оцеляването в сложни обстановки ", добави той.

Изглежда светлина в тунела въпреки всичко има и COVID-19 не се е отразил толкоз съществено върху нашето чувство за благополучие, колкото евентуално множеството от нас са предполагали.

Малко история

През 2018 година по самодейност на сп. Мениджър в България бе осъществено национално представително изследване, чиято изследователска цел бе да конструира по стандартизирана и пробирана в целия свят методика Индекс на щастието .

В началото на 2020 година това проучване бе повторено, а в тази публикация представяме главните резултати от третата вълна на проучването, осъществена през месец май тази година.

Каузата, с която бе ангажирана тази самодейност е да подтиква търсенето на българското измерение на едно световно интелектуално придвижване, увлякло учени, политици, цивилен деятели, корпоративни и локални общности, даже цели държавни управления да търсят различни парадигми на обществено-икономическо развиване, които слагат във фокуса си индивида, качеството на живота, благополучието и в последна сметка неговото благополучие като цел на публичното развиване и интегрален измерител на напредъка.

Събитието се реализира с поддръжката на:  TELUS International ; BAT

Официален кафе сътрудник:  Costa

Комуникационен сътрудник:  INTERIMAGE

Медийни сътрудници на самодейността са : bTV, dir.bg, НПО Портал, Bloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР