Пандемията от COVID-19 предизвика различни предположения, спекулации и страхове относно

...
Пандемията от COVID-19 предизвика различни предположения, спекулации и страхове относно
Коментари Харесай

Влияе ли коронавирусът на мъжката плодовитост

Пандемията от COVID-19 провокира разнообразни догатки, спекулации и страхове по отношение на вероятните опасности за здравето ни. Едно от изказванията, които се популяризират в последните седмици, е, че коронавирусът може да навреди на мъжкия фертилитет.

Всичко идва от разнообразни научни проучвания, съгласно които к ачеството на семенната течност се поврежда за избран къс интервал от време (около два месеца) след прекаран грип . Причината е в нарасналата телесна температура, която вреди на производството на сперматозоиди и тяхната пъргавина.

Тъй като точно температурата е един от главните признаци на COVID-19, терзанията са, че той може да навреди на мъжката плодовитост за по-дълъг интервал от време. Познати са и редица инфекциозни болести, като треската Зика, които могат да доведат и до стерилитет.
 Снимка 477372

Освен това, в тестисите се създават разнообразни протеини, един от които - ACE2, се употребява от COVID-19, с цел да навлезе в клетките . Затова се счита, че те могат да бъдат повредени от болестта.

Учени от Ухан пък още преди месеци показаха своите подозрения, че новият ковид, които е част от групата на SARS (тежки остри респираторни синдроми), може да поврежда съществено, а евентуално и непоправимо, оплодителната функционалност на мъжете, които са били инфектирани.

Малко изследване, извършено в Китай демонстрира, че при мъжете, инфектирани с COVID-19, се следят промени в някои репродуктивни хормони, само че не и в тестостерона. Но зад изказванията, че коронавирусът въздейства на феритлита на мъжете повече от елементарен грип към момента не стоят безапелационни научни доказателства.
 Коронавирусът, топлите питиета и може ли приемът на доста течности да ни защищити
Умира ли коронавирусът от горещи питиета и доста течности

Още един мит е развенчан

Въпреки това, онлайн продажбите на специфични комплекти за заледяване на семенна течност в домашни условия са се нараснали с 20% в последните седмици. Очевидно терзанието е налице и мъжете избират да се презастраховат, с цел да могат след време да основат потомство, написа Legacy.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР