Пандемията от COVID-19 не показва признаци на затихване. Все повече

...
Пандемията от COVID-19 не показва признаци на затихване. Все повече
Коментари Харесай

Някои потенциални ваксини срещу COVID-19 може и да направят хората по-уязвими спрямо ХИВ

Пандемията от COVID-19 не демонстрира признаци на затихване. Все повече хора губят своите обичани. Независимо от метода, по който всяка една страна взема решение да посрещне това предизвикателство, стопанските системи страдат, бизнеси от друго естество затварят и хората остават без прехранване.

Светът се нуждае от ваксина повече от всеки път.

Група откриватели обаче предизвестяват, че минимум четири от евентуалните ваксини против COVID-19, които сега минават през клинични тествания, имат съставен елемент, който би могъл да усили риска от заразяване с ХИВ.

Една от тях мина фаза 2 през август и е на път да бъде тествана измежду повече хора по време на фаза 3 в Русия и Пакистан.

Предупреждението е отправено от учени, ръководени от проф. Сюзън Бухбайндър от Калифорнийския университет, Сан Франциско. Нейният екип се е изправил пред подобен проблем, когато се е опитвал да създаде ваксина против ХИВ.

За тяхна изненада най-обещаващият им претендент, разработван след изследвания в продължение на 20 години, се проваля и оставя прави някои от пациентите даже по-уязвими на болестта. Изследователите споделят своята история в влиятелното издание The Lancet.

“Опасяваме се, че потреблението на Ad5 вектор за имунизация против SARS-CoV-2 би могло да усили риска от болест с HIV-1 измежду мъжете, които получат имунизацията “, пишат те.

Ваксините се нуждаят от самобитен „ притежател “, който да ги достави до мечтаното от откривателите място. Това се назовава вектор – точно този съставен елемент провокира терзания.

Няколко евентуални ваксини против COVID-19 употребяват аденовируси като вектори. Така да вземем за пример в едно от тестванията генетично модифициран аденовирус се употребява за доставянето на генетичния код на шиповите протеини на ковид, с цел да може нашата имунната система да се научи да разпознава шипа и надлежно – SARS-COV-2 като „ завоевател “.

Обикновено аденовирусите са безвредни и в най-лошия случай провокират настинки. Други ваксини сполучливо са употребявали техни модифицирани версии като вектори – без доказателства за увеличение на риска от ХИВ.

Четири от претендентите за ваксини против ковид обаче употребяват вектор, наименуван Ad5 (рекомбинативен аденовирус тип-5) – точно той е предизвиквал проблеми при имунизацията против ХИВ.

Преди към десетилетие, когато Бухбайндър и сътрудниците ѝ се пробват да създадат нещо сходно, с цел да ни предпазят от ХИВ, две клинични тествания вършат група от мъже доста по-уязвими от ХИВ (особено в случай че в предишното към този момент са се заразявали с Ad5).

Макар и механизмът към момента да е относително незнаен, едно изследване от 2008-а демонстрира, че това най-вероятно има нещо общо с увеличената активация на имунната система, което дава на ХИВ повече кафези, в които да нападна.

През 2014-а изследване, ръководено от имунолога Антъни Фаучи, шеф на NIAID, приканва да бъдем деликатни, когато използваме този вектор във ваксини за райони, където ХИВ се среща постоянно.

„ Преди да работата по Ad5 имунизациите против SARS-CoV-2 да продължи, би трябвало деликатно да се преразгледат всички значими фактори, касаещи сигурността “, заключват създателите в The Lancet.

Компаниите обаче, разработващи тези ваксини, обявиха, че са наясно с този проблем и регистрират риска като фактор.

ImmunityBio, една от фирмите, съобщи пред Science, че техният Ad5 вектор е генетично изменен, тъй че да понижи равнището на реакция, което провокира у имунната система. Ако всичко върви по проект, тяхната ваксина ще бъде тествана в Южна Африка.

Гленда Грей, началник на Медицинския проучвателен съвет на Южна Африка, която е работила върху ХИВ имунизациите с създателите на изследването, оповестено в The Lancet, изяснява, че избягването на този вектор може и да не е най-хубавото решение.

„ Ами в случай че това е най-ефективната ваксина? “, споделя тя пред Science и добавя, че специалистите от всяка една страна би трябвало да имат правото сами да взимат своите решения.

Добрата вест е, че научното общество разисква този риск и сходни противоположни реакция биха могли само да оказват помощ.

Цялото изследване можете да намерите в The Lancet.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР